Розвитку «зеленої» енергетики посприяють створення фонду фінансування відновлювальної енергетики та випуск облігацій, – Наталія Кацер-Бучковська
понеділок, 15 січня 2018, 11:55

Демонополізація ринку «зеленої» генерації у поєднанні з багатими природними ресурсами України відкриває великий потенціал відновлювальних джерел енергії.

Про це заявила член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, представник фракції “Народний фронт” Наталія Кацер-Бучковська під час свого виступу на 8-й Асамблеї Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії International Renewable Energy Agency (IRENA) в м. Абу-Дабі, ОАЕ.

“Згідно з даними Держенергоефективності, частка відновлювальних джерел енергії в кінцевому споживанні в Україні зросла до 5,8%, що є великим досягненням за короткий період часу. Проте наші зобов’язання, згідно з Угодою про асоціацію з ЄС, – 11% споживання «зеленої» енергетики. Для досягнення цієї мети необхідно більш ніж 12 млрд євро, тому потрібно думати про ефективніші механізми фінансування - такі, як фонд «зеленої» енергетики, «зелені» облігації, приєднуватися до глобальних ініціатив - таких, як IRENA, і, взагалі, бути більш активними на міжнародних ринках капіталу”, – зауважила народний депутат.

За словами Наталії Кацер-Бучковської, Україна також розглядає можливість запровадження аукціонів як моделі стимулювання виробництва електроенергії з відновлювальних джерел.

“На сьогоднішній день вже близько 40 європейських країн використовують модель аукціонів, тоді як у 2010 році лише 10 країн були її прихильниками”, - зауважила народний депутат.

“Для України цей підхід також може бути цікавим з огляду на реформування ринку електричної енергії відповідно до кращих європейських практик. Але перед його впровадженням потрібно запустити ринок у цілому, зрозуміти усі плюси та мінуси моделі в українських реаліях, провести консультації й дискусії з усіма зацікавленими сторонами”, - зазначила Наталія Кацер-Бучковська.

Як повідомила представник фракції “Народний фронт”, з цією метою у Комітеті Верховної Ради України з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки була створена робоча група “Нові підходи до стимулювання виробництва енергії з відновлювальних джерел”, яка має на меті розроблення відповідного законопроекту для впровадження найефективнішої моделі стимулювання розвитку відновлювальної енергетики в Україні.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua