Створення в Україні Східноєвропейського газового хабу – це шлях до диверсифікації енергоресурсів, - Кацер-Бучковська
четвер, 12 жовтня 2017, 13:20

Створення в Україні Східноєвропейського газового хабу дозволить диверсифікувати поставки газу для нашої держави та країн ЄС, що, у свою чергу, дасть можливість посилити енергетичну безпеку в регіоні та протидіяти спільним загрозам.

Про це заявила представник фракції “Народний фронт”, член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська під час Третього газового форуму, що проходить сьогодні у Києві.

Вона зазначила, що останнім часом ставлення європейських країн до України в енергетичних питаннях змінюється.

“Європейські країни почали усвідомлювати, що Україна відіграє важливу роль у забезпеченні енергетичної безпеки і, відповідно, має дуже великий потенціал щодо її зміцнення в регіоні”, - заявила парламентар.

Так, народний депутат розповіла про нещодавній візит української делегації до Литовської Республіки та зустрічі з високопосадовцями Міністерства енергетики та Сеймасу, під час яких вони обговорили пріоритетні питання міжнародного енергетичного співробітництва, зокрема шляхи диверсифікації енергоресурсів та співпрацю з литовським LNG-терміналом в м. Клайпеда.

За словами Наталії Кацер-Бучковської, завдяки відкриттю LNG-терміналу Литва значно посилила свою енергетичну незалежність, диверсифікувавши поставки газу.

“На сьогодні, фактично, Литва має тотальну впевненість, що у разі відключення або перебоїв у поставках газу вони зможуть забезпечити себе з інших джерел”, - підкреслила вона.

При цьому народний депутат зауважила, що оскільки Україна глибоко інтегрована в енергосистему Європи, наша країна теж має можливості такої диверсифікації. Тим більше, що представники компанії, які оперують литовським LNG-терміналом, підтвердили, що Україна теоретично може користуватися потужностями цього терміналу та інших, що розташовані у балтійських країнах.

“Вихід України на LNG-ринок та отримання доступу до відповідної інфраструктури сприятиме диверсифікації та посиленню енергетичної безпеки нашої держави”, - наголосила народний депутат.

Крім того, за словами Наталії Кацер-Бучковської, литовськими урядовцями була позитивно сприйнята ідея української делегації щодо формування східноєвропейського газового хабу за участі України - з метою посилення регіональної енергетичної безпеки та протидії спільним загрозам.

“Близькість LNG-терміналів до кордонів України та можливість з’єднання їх з українською газотранспортною системою дає підстави думати, що ідея Східноєвропейського газового хабу не така вже й футуристична фантазія, як це було два роки тому, а цілком реальний проект, який поставить крапку в газовому шантажі північного сусіда з усіма його потоками”, - заявила вона.

Однак представник фракції “Народний фронт” наголосила, що для реалізації такого масштабного проекту необхідна політична воля керівництва країни та глобальні інвестиції.

“Україна сьогодні має всі передумови для створення такого хабу. По-перше, це розгалужена газотранспортна система, по-друге - це понад 12 газосховищ, які ми можемо використовувати для цієї ідеї, і, по-третє, політичне бажання європейських країн щодо створення такого хабу. Отже це не тільки питання того, що ми можемо створити у себе ліквідний транспарентний ринок, але й також це питання енергетичної безпеки сусідніх країн, які б змогли зберігати цей газ на території України”, - пояснила вона.

“Ще кілька років тому ніхто не вірив, що Україна стане незалежною від поставок російського газу, а сьогодні ми закуповуємо газ у 15-ти європейських країн. Тому я вірю, що якщо буде політична воля та глобальні інвестиції, ми можемо розвинути ці ринки”, - резюмувала Наталія Кацер-Бучковська.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua