Судова система буде кардинально змінена, - Леонід Ємець (відео)
вівторок, 31 травня 2016, 12:04

Законопроект №4734 "Про судоустрій та статус суддів", напрацьований робочою групою з питань правосуддя Конституційної комісії та внесений до парламенту Президентом, кардинально змінює судову систему: ліквідовує спеціалізовані суди, змінює систему імунітету суддів, що дозволить притягати їх до відповідальності, а громадськості - контролювати доходи суддів.

Про це повідомив народний депутат фракції "Народний фронт", перший заступник голови Комітету з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець у коментарях журналістам.

"Процедура передбачає перше і друге читання. Відповідно, після голосування в цілому, ми прийняли рішення на фракції, що будемо голосувати за зміни до Конституції, тому що це є пов'язані речі. Звільнити суддю за невідповідність його майна, його доходів можна буде лише після внесення змін до Конституції. Сьогодні Конституція не дає такого права", - сказав представник "Народного фронту".

Леонід Ємець повідомив, що текст законопроекту уже декілька днів розміщений на сайті Ради реформ і "кожен депутат, який вміє користуватись Інтернетом, міг ознайомитись зі змінами до Конституції".

"Ми ліквідовуємо Вищий господарський, Вищий адміністративний та Вищий спеціалізований суди, оскільки вони були створені, аби контролювати органи судової влади на той момент, коли представники колишньої влади не могли контролювати Верховний суд України. Це рудименти, вони не мають існувати, вони будуть ліквідовані", - пояснив народний депутат.

"Натомість за умовами нової сучасності ми маємо створити нові суди, які мають відповідати на нові запити в нашій країні - боротьбу з корупцією. Це буде антикорупційний суд, до нього будуть надзвичайно жорсткі вимоги, до його складу, і його завданням буде вирішення питань щодо справ, які вестиме НАБУ. Буде створений також патентний суд - у зв'язку з тим, що це надзвичайно спеціалізовані питання, пов'язані з інтелектуальною власністю", - повідомив представник "Народного фронту".

Пояснив Леонід Ємець і необхідність нового контролюючого органу - Громадської ради доброчесності.

"Якщо громадянин стане свідком, що суддя має "Мерседес", відпочиває за кордоном, але має сумніви, що він це робить на чесні доходи, він може звернутися до цієї ради, і вона цілком офіційно може перевірити, чи може суддя собі це дозволити. Якщо ні - він звільняється, а його справа передається в прокуратуру", - резюмував Ємець.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua