Тарас Кремінь: Парламент має врегулювати питання отримання освіти дітьми із окупованих територій (відео)
четвер, 18 лютого 2016, 18:26

Верховна Рада повинна на законодавчому рівні врегулювати питання отримання учнями з тимчасово окупованих територій України якісної середньої та вищої освіти.

Про це заявив представник фракції "Народний фронт", член Комітету ВР з питань науки і освіти Тарас Кремінь сьогодні під час брифінгу у Верховній Раді.

Він повідомив, що профільний комітет ухвалив рішення про розширення своїх повноважень, а саме: додав до них врегулювання питань реалізації права на освіту тимчасово переміщених осіб, а також створення умов для діяльності навчальних закладів та наукових установ у зоні проведення АТО.

Тарас Кремінь нагадав, що сьогодні парламентарі підтримали за основу і в цілому кілька важливих законопроектів - "Про освіту" та "Про штатний розпис", які на перспективу повинні визначити стратегію розвитку освітньої галузі в Україні.

За його словами, у Комітеті ВР з питань освіти і науки вже відбулася міжвідомча нарада щодо організації проведення державної підсумкової атестації (ДПА) та зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) для випускників загальноосвітніх закладів, які перебувають на тимчасово окупованій території.

"Серед основних завдань, які стоять на порядку денному, треба зосередитися, зокрема, на питанні спрощення процедури перетину кордону для того, щоб діти під час підготовки й проведення ЗНО мали вільний доступ до опорних навчальних закладів. Друге питання - це безкоштовні курси підготовки до ЗНО, яке абсолютно відрізняється від єдиного державного іспиту, який нав’язує нині Російська Федерація українським учням на окупованих територіях", - розповів Кремінь.

Він також наголосив, що надзвичайно важливим залишається питання організації дистанційного навчання.

Як зазначив Тарас Кремінь, наразі потрібно стабілізувати ситуацію, що склалася навколо Таврійського університету ім. Вернадського -  єдиного вищого навчального закладу АР Крим, який переїхав на материкову Україну.

"Цей університет потребує державної підтримки й допомоги, зокрема у виділенні приміщень та фінансуванні", - підкреслив він.

Представник фракції "Народний фронт" наголосив, що сьогодні, коли українці згадують поранених учасників АТО  і вшановують пам’ять усіх загиблих на Євромайдані, "не можна забувати про проблеми дітей у зоні проведення АТО, про дітей загиблих бійців і, звісно, про тих, кому ця війна завдала надзвичайних людських і життєвих втрат".


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua