Тарас Кремінь: В Україні на одного робітника - п'ять менеджерів (відео)
вівторок, 4 квітня 2017, 18:41

Сьогодні необхідно провести системну реформу галузі професійної освіти та синхронізувати потреби ринку праці з підготовкою робітничих кадрів на майданчику закладів професійно-технічної освіти.

Про це заявив член Комітету ВР з питань науки і освіти, представник фракції “Народний фронт” Тарас Кремінь, коментуючи результати міжнародного форуму з питань професійної освіти та підготовки робітничих кадрів, що відбувся у Києві.

Він зазначив, що у форумі, окрім народних депутатів, також взяли участь міністр освіти і науки, представник політичної партії “Народний фронт” Лілія Гриневич, заступник голови Представництва ЄС в Україні Томас Фреллесен, освітяни, науковці, роботодавці та інші.

За словами Тараса Креміня, “завдання №1 цього форуму — синхронізувати потреби ринку праці з підготовкою робітничих кадрів на майданчику закладів профтехосвіти”.

Він повідомив, що сьогодні в Україні спостерігається різкий дефіцит робітничих кадрів.

“За статистикою у нас на одного робітника - п'ять менеджерів, тобто людей з вищою освітою: на 250 тис випускників ПТНЗ — 1 100 тис випускників вищих навчальних закладів. Звичайно, що цей баланс треба коригувати, створювати умови. А без законодавчого поля і нашої системної підтримки це буде зробити дуже важко”, - підкреслив Кремінь.

З метою виправлення цієї ситуації Уряд постановив, що 19 престижних робітничих спеціальностей (серед яких, наприклад, бджоляр, суднобудівник, судноскладальник) мають фінансуватися за рахунок Державного бюджету.

Крім того, за словами парламентаря, вперше за роки незалежності у цьому році держава виділила понад 110 млн грн на розвиток інклюзивної освіти. Також завдяки реформі децентралізації (за результатами першого кварталу 2017 року) місцеві бюджети отримали не менше 50% додаткових коштів, що дасть додаткові можливості для матеріально-технічного забезпечення закладів профтехосвіти, ремонту та будівництва освітніх закладів, придбання шкільних автобусів тощо.

Загалом, за результатами сьогоднішнього форуму, як повідомив Кремінь, була створена та затверджена “дорожня карта” реформ в галузі профтехосвіти.

“По-перше, на законодавчому полі — це розробка і голосування закону “Про професійну освіту”. По-друге, це мобілізація закладів профтехосвіти, поліпшення їх матеріально-технічної бази. По-третє, це ставка на престижні та затребувані на ринку праці професії. По-четверте, це створення потужних рад стейкхолдерів. По-п'яте, це тісна співпраця з місцевим бізнесом, зацікавленим у підготовці таких кадрів”, - заявив представник фракції “Народний фронт”.

Як він зауважив, у зв'язку з тим, що сьогодні на порядку денному - ремонт доріг, розвиток аграрної сфери, ІТ-технологій, судно-, літако-, машинобудування та металургії, то ці спеціалісти потрібні Україні вже зараз.

“Дякуючи ініціативі міністра освіти і науки Лілії Гриневич у тісній співпраці з нашим комітетом останнім часом питання освіти, зокрема її децентралізації, матеріально-технічного забезпечення закладів професійно-технічної та вищої освіти, інтернаціоналізація української освіти виходять на перший план українських реформ. Очевидно, це є одна з найяскравіших українських реформ останніх років”, - наголосив він.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua