Тетяна Чорновол: Депутати нової генерації лобіюють корупційні законопроекти (відео)
четвер, 28 січня 2016, 15:21

Народні депутати з деяких фракцій лобіюють корупційний законопроект, який дозволить порушникам антимонопольного законодавства уникнути штрафів, призначених Антимонопольним комітетом.

Про це заявила народний депутат фракції "Народний фронт" Тетяна Чорновол на брифінгу у парламенті.

"Найстрашніша корупція – та, для якої створюються сприятливі умови Верховною Радою, а ще страшніше – коли її лобіюють, так би мовити, депутати нової генерації", - наголосила вона.

За словами Тетяни Чорновол, минулого вівторка не було проголосовано зміни до законодавства про визначення сум штрафів органами Антимонопольного комітету при порушенні законодавства щодо захисту конкуренції.

Представник "Народного фронту" повідомила, що окремі депутати намагалися пролобіювати в документі корупційну норму. "А саме – те, що Господарський суд отримує право визначати розмір штрафів", - уточнила вона.

"Фактично йдеться про зменшення розміру штрафів, встановлених АМКУ. Ця норма означає, що через суд монополісти України кардинально зменшуватимуть собі штрафи, тому що у нас корумпована судова система влади, і віддавати зараз ці повноваження однозначно призведе до зменшення розмірів штрафів – з мільйонів до якихось нещасних тисяч. Антимонопольний комітет навіть не зможе їх оскаржити", - пояснила Тетяна Чорновол.

"Однозначно – це зменшення штрафів, але головне – це те, що АМКУ втратить інструменти боротьби з монополістами. Адже навіщо монополісту зважати на рішення АМКУ, якщо можна через суд зменшити суму штрафу до символічного", - додала народний депутат.

Вона повідомила, що корупційну норму в законопроект лобіювала фракція "Самопоміч" і депутат Андрій Журжій, а також член БПП Світлана Заліщук.

За словами Тетяни Чорновол, Андрій Журжій до свого депутатства працював у компанії "Фоззі груп", де керував юридичним відділом.

"Щодо цієї компанії Антимонопольним комітетом призначено чималий штраф за порушення конкурентних норм – 78 млн грн. Зараз адвокати "Фоззі груп" через суд намагаються зменшити цю суму до кількох тисяч", - повідомила представник "Народного фронту".

Вона також зазначила, що за депутатом Світланою Заліщук стоїть юридична фірма "Арцингер".

"Арцингер" таким чином намагається отримати клієнтів, тому що штрафи АМКУ вираховуються сотнями мільйонів на рік, і це прекрасна сфера для отримання клієнтів, особливо якщо фірма розрекламована як така, що надає послуги в антимонопольній сфері", - сказала Чорновол.

"Відповідно, ситуація дуже проста, але дуже страшна: депутати напряму лобіюють інтереси комерційних фірм. На жаль, у нас відсутній закон про лобізм, тому депутати не заявляють прямо, що лобіюють комерційні інтереси, і відповідно, якщо в нашій державі немає закону про лобізм, така діяльність називається іншим словом – корупція", - підсумувала Тетяна Чорновол.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua