Тетяна Чорновол: Рада дозволила звільнятися військовослужбовцям-контрактникам, які служили понаднормово (відео)
вівторок, 6 грудня 2016, 13:13

Верховна Рада дозволила контрактникам Збройних Сил України звільнятися до завершення особливого періоду чи за бажання оформити новий контракт. За зміни до деяких законів щодо удосконалення порядку проходження військової служби (законопроект №5337, автори - Сергій Пашинський, Тетяна Чорновол, Юрій Вінник, Ірина Фріз) проголосували 239 народних депутатів.

Право на звільнення отримають військовослужбовці, які проходять службу за контрактом.

Таке право вони отримають, якщо відслужили не менше 18-ти місяців з дати продовження контракту. Ті, хто уклав контракт на термін до завершення особливого періоду, можуть звільнятися, якщо відслужили не менше 24-х місяців.

Крім того, як зазначено у пояснювальній записці, «звільнення таких військовослужбовців проводиться в терміни і в обсягах, визначених центральними органами виконавчої влади, які здійснюють керівництво військовими формуваннями, не пізніше одного року з дня набрання законом чинності».

Як зазначила під час виступу з парламентської трибуни народний депутат фракції «Народний фронт», співавтор законопроекту Тетяна Чорновол, цей законопроект суттєво модернізує проходження контрактної служби в лавах ЗСУ.

«Справа в тому, що коли почалася військова агресія, на фронт пішли люди, які реалізувалися в мирних професіях. Але вони пішли на фронт, аби захистити країну, і підписали контракт до закінчення особливого періоду», - заявила Чорновол.

«Майже рік ми не могли провести цей законопроект через Верховну Раду, тому що постійно відбуваються маніпуляції, щоб заблокувати проходження, щоб підняти обурення на фронті. Саме тому і з'являються всякі додаткові норми, всякі альтернативні законопроекти. Насправді ці люди пішли би додому на свої мирні професії ще 4 місяці тому. Чому цього не відбулося? Тому що фракція «Самопоміч» та окремі представники «Батьківщини» провели норми, які розповсюджуються вже не на 20 тисяч добровольців, а на 70 тисяч, в тому числі і професійних військових”, - пояснила народний депутат.

За словами Чорновол, Генштаб та Міноборони активно працювали, аби знайти компроміси, щоб з'явився цей варіант законопроекту, який розповсюджується не лише на добровольців, а й військовослужбовців, які підписали контракт до початку особливого періоду і мають змогу звільнитися по його закінченні.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua