У цьому році очікується збільшення видобутку українського газу та покращення інвестиційного клімату галузі, - Наталія Кацер-Бучковська
субота, 16 січня 2016, 14:31

В цьому році в Україні очікується збільшення  видобутку власного природного газу, а також покращення інвестиційного клімату в газовидобувній сфері.

Про це заявила представник фракції «Народний фронт», член Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська у п’ятницю в ефірі телеканалу «Еспресо ТВ».

Народний депутат зазначила, що такі оптимістичні прогнози вона може робити завдяки позитивним змінам у бюджетному та податковому кодексах, які були ухвалені Верховною Радою наприкінці 2015 року.

«Один з позитивних кроків бюджетного та податкового кодексів – це те, що рентні ставки для приватних газовидобувних компаній, які дійсно інвестують в економіку країни та можуть збільшити видобуток власного газу, ми зробили більш сприятливими та такими, що відповідають світовій практиці. І в цьому році ми можемо розраховувати на збільшення інвестиційних програм, на збільшення власного видобутку і, відповідно, на створення кращих ринкових умов», - сказала Кацер-Бучковська.

Більше того, народний депутат повідомила, що у 2016 році український Уряд запланував провести за кордоном низку інвестиційних самітів, на яких буде рекламувати ринок природного газу України.

В цілому, на думку Наталії Кацер-Бучковської, 2015 рік став роком прийняття важливих реформаторських законів, зокрема в газовій сфері. Один з найважливіших законів, за її словами, - це закон «Про ринок природного газу», над яким народні депутати та урядовці працювали більше ніж півроку. Незважаючи на те, що цей закон набув чинності лише 1 жовтня 2015 року, ще необхідно ухвалити цілу низку підзаконних нормативно-правових актів. Ринок природного газу в Україні, за словами народного депутата, вже почав працювати.

«У нас з’явилися перші газові трейдери, суттєво знизилася ціна, порівняно з минулими роками. Фактично, позаминулого року ціна була близько $500 за 1 тис. куб. м. газу, зараз ми можемо купувати по реверсу газ за ціною $190-220 за 1 тис. куб. м.», - повідомила вона.

Крім того, Наталія Кацер-Бучковська заперечила те, що у цьому році може збільшитися ціна на природний газ для населення. Вона зазначила, що завдяки ухваленню закону «Про ринок природного газу» сьогодні ціну на газ в Україні формує саме ринок. 

«Якщо кон’юнктура ринку інша і ціна на газ знизилася на світових ринках, то ми можемо закуповувати газ не за фіксованою ціною, як раніше від Росії – монополіста, який поставляв близько 90% газу в Україну, а можемо закуповувати його у будь-якої європейської держави, яка має можливість нам його продати. Відповідно, ці ринкові умови дають нам можливість закуповувати газ по нижчій цині», - пояснила парламентар.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua