Арсеній Яценюк сподівається на позитивний звіт місії ЄС щодо безвізового режиму в грудні (відео)
п’ятниця, 4 вересня 2015, 15:38

У грудні буде остаточний звіт місії ЄС щодо безвізового режиму: «Сподіваюся, що цей звіт буде позитивний, і рішення про надання безвізового режиму Україні не буде мати політичної складової, а виключно технічну складову», - заявив Прем’єр-міністр України, лідер Політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у п’ятницю, 4 вересня, за підсумками зустрічі з технічною місією Європейського Союзу щодо лібералізації візового режиму з Україною.

Глава Уряду зазначив, що свої рекомендації місія ЄС офіційно надасть через місяць: «Їхній звіт і їхні рекомендації є вкрай важливі для того, щоб Україна отримала безвізовий режим».

Арсеній Яценюк зазначив, що місія розглядала три блоки питань, один із яких -  безпека документів. Глава Уряду відзначив «не просто суттєвий прогрес, а реальні позитивні зрушення в блоці по безпеці документів».

Основне завдання, за його словами, - з 1 січня наступного року забезпечити процес видачі нових ID-карток замість внутрішніх паспортів. Для цього Кабінет Міністрів України в проекті Державного бюджету України передбачає кошти на забезпечення видачі для громадян України нових ID-карток.

Друге питання, підкреслив Арсеній Яценюк, - це безпека кордонів: «Я був приємно вражений тими коментарями, які представники Європейського Союзу говорили щодо контролю над кордоном і посилення координації в частині забезпечення безпеки кордонів. Міністерство внутрішніх справ, Державна прикордонна служба продемонстрували суттєвий прогрес і те, що ситуація в питанні безпеки кордонів кардинально змінилася».

Безпека кордонів, зазначив він, сьогодні є важливим питанням і викликом для всього Європейського Союзу, в першу чергу через ситуацію з міграцією: «Тому те, що місія Європейського Союзу високо оцінила питання безпеки кордонів, є важливим».

За словами Глави Уряду, місія ЄС зазначила, що до кінця поточного року необхідне посилення координації на кордоні між всіма силовими і правоохоронними органами - між Службою безпеки, Міністерством внутрішніх справ, Державною прикордонною службою, Державною фіскальною службою і іншими органами, які знаходяться на кордоні.

Третій блок питань, на який технічна місія Європейського Союзу звернула особливу увагу, - це антикорупційна політика, підкреслив Глава Уряду: «Місія високо оцінила як ухвалення законів щодо запровадження Національного антикорупційного бюро, так і рішення Кабінету Міністрів України про зміну конкурсної комісії щодо створення Національного агентства з запобігання корупції».

«Уряд прийняв рішення, що така конкурсна комісія повинна бути чесна, чиста і прозора. Тому ми змінили своїх представників в конкурсній комісії і пішли на те, щоби пройти нову процедуру голосування за всіх членів конкурсної комісії. Така процедура голосування забезпечується Урядом, але в ній беруть участь виключно неурядові організації. Це означає, що у нас буде повністю незалежна конкурсна комісія по обранню Національного антикорупційного агентства. Місія Європейського Союзу прийняла це рішення як дуже важливе і високо оцінила його», - наголосив Арсеній Яценюк.

Водночас Глава Уряду підкреслив, що «у Європейського Союзу стурбованість викликає питання щодо призначення членів по обранню антикорупційних прокурорів»: «Протягом мого спілкування з нашими європейськими партнерами це стояло основним питанням, яке потребує невідкладного вирішення».

«Критерій, який поставили наші європейські партнери, наступний - членами комісії по обранню антикорупційних прокурорів не можуть бути політики, особи, які заангажовані і по відношенню до яких здійснюється будь-який політичний вплив чи тиск. Це стосується як членів комісії від Парламенту, так і стосується членів комісії, які призначаються від Генеральної прокуратури України», - наголосив Арсеній Яценюк.

Глава Уряду звернувся до членів Парламенту в найкоротші терміни внести свої пропозиції щодо призначення від Верховної Ради України членів комісії по обранню антикорупційного прокурора: «Ключовий критерій – це незаангажованість, відсутність політичної складової, професійність. Це можуть бути науковці, колишні судді, представники громадянського суспільства - люди, які мають репутацію. Це повинні бути тільки ті люди, які викликають довіру суспільства».

За словами Арсенія Яценюка, місія ЄС «відзначила прогрес в діяльності Національного антикорупційного бюро, в тому, як набираються детективи, проходить їхнє тренування»: «Вони (технічна місія ЄС. – Ред.) вважають, що виконання законодавства щодо боротьби з корупцією знаходиться на належному рівні, і об'єктивно це далі потрібно продовжувати». 

«У грудні буде остаточний звіт місії ЄС. Сподіваюся, що цей звіт буде позитивний, і рішення про надання безвізового режиму Україні не буде мати політичної складової, а виключно технічну складову. Тому що політична складова об'єктивно присутня в кожній країні. Тим більше з кризою міграції, яка зараз з'явилася в Європейському Союзі, це питання вже під зовсім іншим ракурсом. Але ми виконуємо всі технічні умови, і кожного тижня я як Прем'єр-міністр проводжу координаційні наради з усім керівництвом Уряду і відповідальними службами для того, щоби Україна отримала безвізовий режим», - наголосив лідер «Народного фронту».

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua