У проекті бюджету-2016 Уряд підвищує соцстандарти на 12% та збільшення видатків на оборону і безпеку на 100 млрд грн
середа, 2 грудня 2015, 13:51

Урядовий проект Державного бюджету на 2016 рік передбачає підвищення соціальних стандартів на 12% та збільшення видатків на національну безпеку і оборону до 100 мільярдів гривень. Про це повідомив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в середу, 2 грудня.

Він нагадав, що один із основних критеріїв отримання Україною третього траншу Міжнародного валютного фонду і загальної підтримки від зовнішніх кредиторів в розмірі 4-х мільярдів доларів США «полягає в тому, наскільки будуть збалансовані і економічно ефективні як податкова реформа, так і закон про Державний бюджет».

Один із базових критеріїв проекту держбюджету, який опрацьовується Урядом, – це бюджетний дефіцит розміром 3,7% ВВП.

«Ми пропонуємо провести радикальну податкову реформу, яка допоможе малому і середньому бізнесу розвиватися, створювати робочі місця, підвищити свою економічну активність, а, відповідно - збільшити надходження як у свій бізнес, так і до Державного бюджету», - підкреслив Глава Уряду.

Він зазначив, що для цього необхідне суттєве скорочення видатків Державного бюджету: «Уряд пішов на дуже адекватне зменшення видатків державного бюджету».

Водночас Арсеній Яценюк наголосив, що при прийнятті рішення про зменшення видатків Уряд не піде на зменшення соціальних витрат і «соціальні стандарти в 2016 році за урядовим проектом підвищуються на 12%».

Основна стаття витрат, нагадав Арсеній Яценюк, лежить в площині національної безпеки і оборони: «Російська агресія проти України і російська війна проти України не завершена. Саме тому Уряд пропонує підвищити розмір фінансування національної безпеки і оборони на 10 мільярдів».

Таким чином  загальний обсяг фінансування національної безпеки і оборони з загального і спеціального фонду становитиме 100 мільярдів гривень.

Уряд також планує суттєво збільшити фінансування капітальних витрат і на регіональний розвиток, у тому числі і тих громад, які об'єдналися: «Загальний обсяг фінансування з фонду регіонального розвитку буде становити 5,7 мільярда гривень. Це гроші, які підуть на місця: на лікарні, школи, інфраструктуру, будівництво доріг. Це те, що сьогодні потребують громади».

Арсеній Яценюк також наголосив, що Міністерство фінансів України разом із західними консультантами напрацювало «базову потужну і ефективну податкову реформу»: «Ми готові до повного діалогу з нашими партнерами по коаліції. Що стосується кращих ініціатив від народних депутатів України, які лежать в площині адміністрування податків, прозорої і ефективної системи відшкодування податку на додану вартість, для того щоб не було жодного ручного впливу на відшкодування ПДВ, - ми підтримуємо всі ці ініціативи, і вони будуть включені до проекту Податкового кодексу, який повинен бути підтриманий членами українського парламенту».

«Ми вітаємо бажання партнерів по коаліції внести свої пропозиції. І я сподіваюся, що протягом цього тижня ми завершимо всі технічні консультації з народними депутатами України. Що буде набагато вищий інтерес до реальної співпраці з Урядом, що ні в кого немає політичного інтересу в протистоянні по податковій реформі, яку пропонує Уряд і яка необхідна країні, і бюджету, який відповідає як основам фінансової стабільності, так і соціальним критеріям, які повинні бути забезпечені Урядом. І ми проголосуємо відповідні законопроекти в стінах українського парламенту злагоджено, активно і на благо українського народу», - наголосив він.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua