У жовтні Україна стане асоційованим членом Європейської організації ядерних досліджень, - Лілія Гриневич
п’ятниця, 16 вересня 2016, 13:34

У жовтні цього року, після сплати офіційного членського внеску, Україна стане асоційованим членом Європейської організації ядерних досліджень CERN.

Про це повідомила міністр освіти і науки, представник партії «Народний фронт»  Лілія Гриневич.

Під час свого візиту в CERN міністр зустрілася з Шарлоттою Л. Варакауле, директором з міжнародних зв'язків CERN та Крістофом Шафером, радником Генерального директора CERN. Разом вони уточнили остаточні процедурні механізми щодо набуття Україною асоційованого членства.

«Зараз, знову ж таки, з огляду на величезний науковий потенціал нашої держави, Україні було запропоновано унікальну форму співпраці. З одного боку, Україна стає асоційованим членом CERN, що дає змогу платити значно менші внески ніж державам-членам. З іншого боку, Україна матиме змогу брати участь у всіх формах наукового співробітництва, які можливі для повноправних членів організації», - зазначила Лілія Гриневич.

Як розповіла міністр, набувши статусу асоційованого члена, Україна зможе долучитись до створення нових матеріалів, розробки та впровадження нових обчислювальних та інформаційних технологій, розвитку грід-мереж, направляти молодих учених на стажування та продовжувати співпрацю в рамках робіт за дослідницькими проектами CERN.

Відкриття таких перспектив створить сприятливіші умови для талановитої молоді, що має зменшити відтік кадрів за кордон. Після повернення на батьківщину вчені, які побували в CERN, приносять з собою знання та вміння, що в Україні наразі неможливо набути.

Науково-дослідні установи та підприємства України також отримають переваги від асоційованого членства. Так, вони зможуть брати участь у тендерах CERN та отримувати замовлення на виготовлення високотехнологічного обладнання. Це дасть змогу українським промисловцям конкурувати на одному рівні зі своїми закордонними колегами за контракти з CERN і відкривати нові можливості для промислового співробітництва у сферах сучасних технологій.

Довідково: CERN (ЦЕРН, від фр. Conseil Européenpourla Recherche Nucléaire, Європейська організація ядерних досліджень) — провідна міжнародна наукова організація, найбільша у світі лабораторія фізики високих енергій. Розташована на кордоні між Францією і Швейцарією. Угоду про створення CERN було підписано в Парижі 29 червня 1953 року представниками 12 європейських країн. Нині кількість країн-членів зросла до 21.

Нині в ЦЕРН  працюють 103 українські вчені. 3 жовтня 2013 року Україна підписала Угоду про асоційоване членство в ЦЕРН. Угода вже ратифікована, але процес нотифікації ще не відбувся.

Співпраця наукових установ України з ЦЕРН має тривалу історію. Її початок сягає 90-х років, коли інститути НАН України (Харківський фізико-технічний інститут (ННЦ ХФТІ), Інститут теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова (ІТФ ім. М. М. Боголюбова), НТК «Інститут монокристалів», Інститут прикладної фізики (ІПФ), Інститут ядерних досліджень (ІЯД)) почали налагоджувати наукові зв’язки з цим авторитетним міжнародним центром у галузі фізики високих енергій.

На сьогодні співробітництво з ЦЕРН здійснюється на підставі Меморандуму про Взаєморозуміння між Міністерством науки та технологій України і ЦЕРН від 16 жовтня 1997 року та Меморандуму про Взаєморозуміння між Міністерством освіти та науки України і ЦЕРН від 21 серпня 2000 року. Останній меморандум стосується тільки колаборації ALICE.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua