Учасники АТО, які втратили кінцівки, отримуватимуть групу інвалідності безстроково та на ступінь вище, - Вікторія Сюмар
вівторок, 13 березня 2018, 17:46

Верховна Рада підтримала законопроект авторства народного депутата фракції “Народний фронт” Вікторії Сюмар, який передбачає для осіб, які втратили кінцівки, безстрокове встановлення групи інвалідності, а для учасників АТО – безстроково та на ступінь вище.

Так, законопроект “Про внесення зміни до Закону України "Про реабілітацію інвалідів України" щодо встановлення групи інвалідності учасникам антитерористичної операції” (№7161) у другому читанні та в цілому підтримав 281 депутат.

“Сьогодні парламент проголосував за наш закон, який полегшує життя ветеранів АТО та багатьом іншим людям з інвалідністю. Відтепер тим, хто втратив кінцівки, група інвалідності встановлюється один раз і підтверджувати її знову не треба. Ну і тим, хто втратив кінцівки в зоні ведення бойових дій, група встановлюється на ступінь вище. Наша маленька перемога”, - заявила ініціатор законопроекту, заступник керівника фракції “Народний фронт” Вікторія Сюмар.

За її словами, ідея розробки цього законопроекту виникла під час візиту народних депутатів до зони АТО влітку 2017 року.

“Там хлопці розказали про проблеми з необхідністю проводити (медичні) переогляди щороку для підтвердження групи інвалідності, навіть у випадку втрати кінцівок. І хоч всі розуміють, що втрачена рука чи нога не відростає, людям доводилося ходити по медкомісіям”, - розповіла вона.

Таким чином, запропонований проект закону №7161 розроблено з метою посилення соціальної захищеності безпосередніх учасників антитерористичної операції, визнаних інвалідами внаслідок ампутації верхніх та/або нижніх кінцівок.

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 7 Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні», якими передбачити, що “особам, у яких внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, отриманих під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпечені її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, ампутовані верхні та/або нижні кінцівки, що призвело до інвалідності, група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду (безстроково) та на ступінь вище”.

“Це серйозний поступ щодо захисту прав всіх людей з інвалідністю, яким держава не забезпечує належний захист і які змушені принижуватися на цих щорічних медичних оглядах. Також ми віддаємо належне воїнам АТО, які захищають незалежність нашої держави, встановлюючи їм інвалідність на ступінь вище”, - наголосила Сюмар.

Як зауважила народний депутат, встановлення для військових інвалідності на групу вище є дуже важливим та необхідним кроком, оскільки отримувати безкоштовне лікування у державному військовому шпиталі можуть лише особи з інвалідністю 1-ї та 2-ї групи. Таким чином, раніше учасники АТО, які мали третю групу інвалідності, не мали можливості отримувати безкоштовне лікування.

 

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua