Ухвалення освітньої реформи та врегулювання мовного питання в освіті абсолютно своєчасні, - Микола Княжицький (відео)
вівторок, 26 вересня 2017, 11:39

Ухвалення освітньої реформи, зокрема і врегулювання мовного питання в освіті, вже давно на часі, тому що завдання української влади – це відродити українську культуру і мову, які знищувалися століттями.

Про це заявив Голова Комітету ВР з питань культури і духовності, представник фракції «Народний фронт» Микола Княжицький в ефірі одного з телеканалів.

«Я нещодавно згадав цитату прем’єра Канади Трюдо, який сказав, що Голодомор було організовано, щоб знищити українську культуру і українську мову. Це означає, що коли ми маємо сьогодні українську владу, ми повинні відродити українську культуру і українську мову. Це непросто зробити, бо очевидно, багато людей проти цього з тих чи інших міркувань. Тому я думаю, що закон про освіту, взагалі-то, не про мову і він точно був на часі. Це визнають і в Європейському Союзі», - заявив він.

У той же час, на думку політика, врегулювання мовного питання в освіті також своєчасне.

«Мовна стаття була інтегрована туди (в закон про освіту. – Ред.), вона потрібна. У нас навколо мови, на жаль, дуже багато різних дебатів, через те, що замість того, щоб зробити мудрий виважений підхід із врахуванням інтересів національних меншин, дуже часто, з однієї сторони, ультрарадикали вимагають поставити ультрарадикальні статті якраз для того, щоб зірвати цей процес, щоб не підтримати українську мову, тому ми досі живемо за законом «Ківалова-Колісниченка» і ніяк не можемо прийняти новий закон. Але захист мовної статті абсолютно на часі», - наголосив представник фракції «Народний фронт».

Крім того, коментуючи обурення урядів деяких сусідніх країн щодо ухвалення українського освітнього закону, Микола Княжицький зауважив, що ще до його ухвалення представники української влади проводили відповідні консультації та роз’яснювальну роботу і з поляками, і з угорцями, і з румунами.

За його словами, обурення румунів та угорців щодо ухвалення освітнього закону в Україні – це результат внутрішньополітичної боротьби всередині цих країн, тоді як внутрішньополітичне та громадянське питання України – захистити українську мову.

Як відомо, 25 вересня президент Петро Порошенко підписав закон України «Про освіту» і таким чином він набув чинності.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua