Ухвалення закону про державну мову є питанням національної безпеки, - Віталій Корчик (відео)
середа, 20 березня 2019, 11:49

В умовах протистояння російській агресії ухвалення законопроекту №5670-д про функціонування української мови як державної є питанням національної безпеки України.

Про це в кулуарах Верховної Ради заявив народний депутат фракції "Народний фронт" Віталій Корчик.

"Закон про функціонування української мови як державної зараз на часі. В ситуації протистояння російській агресії мовний закон відноситься до сфери національної безпеки України. І зараз ми бачимо в парламенті цілі групи людей, які хочуть затягнути його ухвалення. Ми дотримуємося процедури ухвалення, щоб потім жодний суд не скасував цей закон, тому детально обговорюємо та вивчаємо кожну поправку", - сказав Корчик.

Він також зазначив, що проект закону не передбачає створення додаткового міністерства чи аналогічної інституції. В документі йдеться про створення уповноваженого та національної комісії з дотримання стандартів державної мови.

"У процесі розгляду цього законопроекту ми спостерігаємо, як все більше він обростає міфами, які успішно руйнує Микола Княжицький (доповідач мовного закону. – Ред.). Наприклад, дехто каже, що нашим військовим заборонять говорити російською. Це неправда. Варто пам‘ятати, що ми взагалі перебуваємо у правовому вакуумі, і статус української мови визначається лише статтею 10 Конституції. І, власне, для відповіді на всі питання стосовно застосування державної мови в країні й покликаний цей законопроект", - сказав народний депутат.

Зокрема, за його словами, згідно соціологічних досліджень 81% громадян підтримують статус української мови як державної.

"Цей законопроект готувався не один рік. Його підтримує і громадськість, і багато представників ЗМІ, і він на сьогодні є чи не найліберальнішим мовним законом у Європі. І наостанок: прийняття цього документа дасть відсіч гуманітарній агресії Росії. Україна має право на свою державну мову. Водночас, функціонування мов національних меншин регулюється іншим законодавством, яке буде неодмінно ухвалено", - підсумував Віталій Корчик.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua