Ухвалення закону про енергобезпеку дозволить захистити енергетичні інтереси держави, - Наталія Кацер-Бучковська (відео)
вівторок, 19 грудня 2017, 13:31

Ухвалення закону щодо енергетичної безпеки, який передбачає створення інституту спеціального уповноваженого з енергетичних питань, дасть можливість скоординувати зусилля парламентської дипломатії, Міністерства закордонних справ та Уряду України щодо захисту енергетичних інтересів держави.

Про це заявила член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, представник фракції “Народний фронт” Наталія Кацер-Бучковська у вівторок під час брифінгу у Верховній Раді.

Вона повідомила, що напередодні у парламенті був презентований проект Закону України «Про засади державної політики з питань енергетичної безпеки», розроблений представниками різних фракцій, зокрема і “Народного фронту”, з метою стабілізації енергетичної ситуації в Україні та забезпечення енергетичної безпеки.

“Цей законопроект передбачає, у першу чергу, можливість створення інституту спеціального уповноваженого з питань енергетичної безпеки. Це є спеціальна посада для людини, яка буде займатися зовнішньоекономічними та зовнішньо енергетичними відносинами з тим, щоб забезпечити українських споживачів газом, електроенергією”, - пояснила народний депутат.

Крім того, за її словами, цим законом передбачено створення бюро з енергетичної безпеки.

“Також дуже важливим є визначення загроз енергетичній безпеці та їх нівелювання, яким чином з ними працювати”, - додала Наталія Кацер-Бучковська.

Представник профільного комітету також наголосила на необхідності підтримати інші законопроекти з “енергетичного пакету”.

“Є низка важливих законопроектів, які покликані зміцнити енергетичну безпеку. Якщо ми говоримо про газову галузь, це, у першу чергу, збереження нашого транзитного потенціалу. А тому ми повинні думати, що буде з Україною після 2019 року, коли закінчиться транзитні контракти. Чи залишиться Україна основним транзитером газу в Європі чи ні”, - заявила вона.

За словами Наталії Кацер-Бучковської, важливим кроком є сьогоднішнє ухвалення у першому читанні законопроекту щодо спрощення деяких аспектів нафтогазової галузі №3096 д, який “покликаний на залучення інвесторів у видобувну галузь, на дерегуляцію процедур отримання та відведення земельних ділянок для видобутку та промислової розробки родовищ”.

“Цей закон дасть можливість залучати інвестиції та збільшувати власний видобуток (нафти і газу. - Ред.)”, - підкреслила вона.

Крім того, народний депутат нагадала, що минулого пленарного тижня Верховна Рада проголосувала за зменшення ставки ренти на видобуток природного газу, що “також є дуже важливим кроком для залучення інвестицій, створення робочих місць і збільшення видобутку власного газу”.

“Тому ми сподіваємось, що найближчим часом цей закон («Про засади державної політики з питань енергетичної безпеки») буде прийнятий. І ці два акти в перспективі двох-трьох років зможуть задовольнити наші потреби у природному газі і отримати більш ліквідний та прозорий ринок газу, а також - нижчі ціни на енергоресурси, в тому числі і на газ”, - наголосила Наталія Кацер-Бучковська.

“Ми і далі будемо працювати над законопроектом про енергетичну безпеку і розробляти концепції енергетичної безпеки. Ініціатива “Народного фронту” щодо закону про енергетичну безпеку буде одним з наших ключових пріоритетів на наступний 2018 рік”, - резюмувала депутат.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua