Ухвалення закону про заочне засудження дозволить засудити Януковича та його поплічників, - Антон Геращенко (відео)
четвер, 16 березня 2017, 18:11

Ухвалення у другому читанні та в цілому законопроекту "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження)" №5610 є значним кроком вперед та дозволить заочно притягнути до відповідальності Віктора Януковича та його поплічників, які втекли з України.

Про це заявив секретар Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, представник фракції “Народний фронт” Антон Геращенко в інтерв'ю журналістам.

"Ухвалення закону про можливість заочного засудження негідників, які виїхали з України і не хочуть повертатися для здійснення правосуддя, - це не один крок, це три кроки уперед", - підкреслив парламентар зауваживши, що у багатьох країнах існує заочне засудження.

Він нагадав, що ще рік тому Верховна Рада ухвалила закон про можливе заочне засудження, але обмежила термін його дії лише одним роком.

"Справи, які є по Януковичу та іншим покидькам, вони є дуже великі. І Генеральна прокуратура попросила нас продовжити цей термін ще на два роки", - повідомив депутат.

"Я взагалі є прихильником того, щоб у нас діяла без обмежень можливість заочно притягати до відповідальності не лише високопосадовців, але й будь-яку особу, яка оголошена в розшук, якій дана можливість приїхати в Україну і надати свої свідчення, але вона не хоче повертатися сюди для правосуддя. Тоді вона повинна відповідати заочно”, - наголосив Антон Геращенко.

При цьому народний депутат зауважив, що така особа може мати своїх адвокатів, а також може підключатися за допомогою засобів електронного зв'язку і давати таким чином свідчення.

"Це не є закритий суд. Навпаки, це є відкритий суд, куди можуть прийти засоби масової інформації і висвітлювати його для суспільства з різних боків", - зауважив парламентар.

Антон Геращенко також повідомив, що кілька днів тому до суду була передана перша справа щодо заочного засудження Януковича, яка стосується вчинення ним дій, спрямованих на шкоду Україні, а саме — державної зради (заклику до Росії ввести війська в Україну).

"Ви знаєте, що зараз Росія звивається як вуж на пательні і каже, що такого звернення не було. Хоча представник Росії, покійний Чуркін потрясав цим звернення на Раді безпеки ООН. Тому це потрібні і необхідні речі для того, щоб в Україні панувала справедливість", - наголосив парламентар.

Так, законом "передбачається можливість здійснення виклику особи, яка перебуває за межами України, шляхом надсилання повістки за останнім відомим місцем її проживання чи перебування та обов’язкового публікування в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті органу, що здійснює досудове розслідування (у таких випадках особа вважається належним чином ознайомлена зі змістом повістки про виклик з моменту її опублікування у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження)".

Крім того законом допускається можливість продовження до 18 місяців терміну досудового розслідування у провадженні про особливо тяжкі злочини в спеціальному попередньому розслідуванні, а не у виняткових випадках.

Загалом, на думку Антона Геращенко, ухвалення цього закону не лише пришвидшить розгляд справ проти колишніх високопосадовців, але й взагалі робить можливим їх розгляд.

"Поки в Україні влада, яка прийшла після Революції гідності, ці особи сюди не повернуться. Але вони мріють взяти реванш, вони хочуть повернутися і щоб були дострокові вибори, щоб на них перемогли ті сили, які здадуть знову Україну Росії", - наголосив представник фракції "Народний фронт".

Народний депутат також нагадав, який шалений опір чинили і продовжують чинити певні політичні сили тим законодавчим ініціативам, які покликані поставити крапку у справах щодо злочинів колишніх високопосадовців.

Зокрема, за його словами, мова йде про опір закону про спецконфіскацію коштів Януковича, згідно з яким до Державного бюджету мали б повернути майже $ 1 мільярд 400 мільйонів коштів (грошей, цінних паперів, облігацій).

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua