Україна і ЄС мають спільно протидіяти тиску Росії на енергоринку, - Наталія Кацер-Бучковська
середа, 2 листопада 2016, 09:36

Посилення співпраці між Україною та Європейським Союзом в енергетичному секторі забезпечить ефективну протидію потенційним ризикам енергетичній безпеці як України, так і країн-членів європейського простору у зв’язку з реалізацією проектів з будівництва транзитних газопроводів в обхід України.

Про це заявила член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, народний депутат фракції "Народний фронт" Наталія Кацер-Бучковська, коментуючи звернення Верховної Ради України до парламентів та органів виконавчої влади держав-членів Європейського Союзу стосовно посилення співпраці у галузі енергетичної безпеки та потенційних ризиків реалізації проектів з будівництва транзитних газопроводів в обхід України.

З огляду на важливість посилення енергетичної безпеки та енергетичної дипломатії України, фракція "Народний фронт" взяла участь у підготовці цього звернення та буде його активно підтримувати під час розгляду Верховною Радою.

«Існує необхідність вироблення узгодженої позиції між Україною та країнами-членами Європейського Союзу щодо забезпечення енергетичної безпеки через безвідповідальну поведінку Російської Федерації на міжнародній арені, що завдавало прямої шкоди як національній безпеці України, так і країн-членів Європейського Союзу», - зазначила Наталія Кацер-Бучковська.

Народний депутат зауважила, що забезпечення енергетичної безпеки з використанням всього спектру інструментів дипломатії має стати частиною широкого державного курсу з відстоювання національних інтересів.

Зазначене звернення є важливим кроком на шляху до посилення національних позицій в сфері енергетики на міжнародній арені, особливо з огляду на агресивну політику Російської Федерації щодо просування власних інтересів шляхом реалізації проектів побудови транзитних газопроводів «Північний потік-2» та «Турецький потік».

«Ключовим завданням енергетичної дипломатії є активне відстоювання використання української газотранспортної системи для збереження статусу України як ключового транспортера російського газу до європейських країн», - наголосила народний депутат.

В частині звернення, присвяченій безпосередньо заклику до Європейського Союзу, Наталія Кацер-Бучковська ініціювала доповнення щодо необхідності сприяння виконанню положень Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, в частині посилення енергетичної безпеки та покращення співробітництва в енергетичній сфері між ЄС та Україною.

Також вона наголосила на важливості включення в текст Звернення положення про важливість проведення Європейським Союзом політики в рамках стратегії енергетичної безпеки ЄС, яка полягає у диверсифікації джерел та маршрутів енергопостачання.

«Особливо це актуально у зв’язку з нещодавнім рішенням Європейської Комісії щодо авторизації дозволу ВАТ «Газпром» на збільшення прокачки газу через трубопровід OPAL, що є продовженням «Північного потоку» на суші», - підсумувала Наталія Кацер-Бучковська.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua