Україна має ініціювати скликання Радбезу ООН та ОБСЄ - Арсеній Яценюк (відео)
вівторок, 13 квітня 2021, 23:11

«Час жартів, відео і стадіонів завершився. Зараз розпочався час боротьби за незалежність України і час, коли президент зобов’язаний взяти на себе всю повноту відповідальності за майбутнє української держави і за захист кожного українця», - наголосив Прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у програмі «Час Голованова» на «Україні 24».

Він зазначив, що президент Зеленський останнім часом повністю змінив свою риторику: «В силу російської агресії, в силу розуміння того, що Росія не відступить від українських кордонів, президент почав усвідомлювати, що треба повертатися до адекватної, нормальної політики».

На думку Арсенія Яценюка, позачергове засідання ВР повинно було мати інший порядок денний - парламент мав бути скликаний на вимогу президента, і глава держави повинен був звернутися до Верховної Ради і до нації з посланням, «що президент України буде робити задля того, щоб українська держава втримала свій суверенітет».

Щодо міжнародної діяльності, зазначив, Арсеній Яценюк, зараз влада йде вірним шляхом: «Звернення за підтримкою до наших західних партнерів. Комісія Україна-НАТО і сьогоднішня зустріч з державним секретарем Блінкеним – правильне рішення. Заяви Великої сімки – правильне рішення. І навіть інтерв’ю Зеленського CNN, - я кажу не про зміст, а про форму, - це також надзвичайно правильне рішення. Тому що є розуміння того, що Україна повинна повернутися на світові радари».

Лідер «Народного фронту» наголосив на необхідності ініціювати скликання Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй та скликання позачергового засідання Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Відповідаючи на запитання щодо перспектив членства України в НАТО він сказав: «Членство в НАТО сьогодні ввечері не буде, і завтра вранці також. Та дуже добре, що президент розуміє, що в Конституції записано необхідність членства України в НАТО. Це пряма конституційна норма. Але не треба запитувати Байдена, чому ми не члени НАТО. Треба запитувати міністра оборони, прем’єр-міністра, весь державний апарат і всю державну владу, чому реформа щодо наближення України до НАТО не йде тими темпами, щоб Україна швидко стала членом Альянсу».

Арсеній Яценюк також відзначив підтримку позиції стосовно надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО. Він нагадав, що як спікер парламенту 2008 року підписував спільне звернення до НАТО щодо надання ПДЧ. Тоді США підтримали цей крок, проте певні європейські країни відмовилися.

«Зараз українська дипломатія повинна бути більш сконцентрована ще й на тому, щоби «піднімати» Європейський Союз», - зазначив він, нагадавши, що запланована зустріч президента Зеленського з Емануелем Макроном.

Арсеній Яценюк також застеріг від ситуації, коли хтось із європейських лідерів почне пропонувати нам ще одну стадію примирення з Росією»: «Щоб не було такого примирення, як було перед Другою світовою війною».

«Нам потрібні дуже конкретні пакети допомоги: зброя, санкції, тренування, тиск на Росію, спільна міжнародна підтримка. Це те, що сьогодні лежить на поверхні. І зараз для України, для кожного українця, для президента всім вкрай важливо об’єднатися. Тому що є реальна загроза», - підкреслив він.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua