Україна має переконати Європу в неприпустимості будівництва газопроводу «Nord Stream 2», – Максим Бурбак (відео)
середа, 14 березня 2018, 11:17

Парламент України має ухвалити постанову про звернення до міжнародного співтовариства щодо неприпустимості будівництва газопроводу «Nord Stream 2» та монополії Російської Федерації на газових ринках світу.

Про це заявив керівник фракції «Народний фронт» Максим Бурбак з парламентської трибуни.

«Ми вітаємо позицію Польщі, Литви, Латвії, Молдови, які підписали спільну з Україною заяву щодо газопроводу «Північний потік-2». Але сьогодні як ніколи Україна повинна донести свою позицію до усіх країн Європи: спорудження ще однієї гілки газогону додатково підриватиме стабільність і безпеку Європи. Російський газ – це не комерція, а політична зброя Кремля», – зазначив Максим Бурбак.

За його словами, необхідно докласти максимум зусиль, щоб не допустити отримання «Газпромом» контролю над обсягом і ціною всього газового ринку континентальної Європи, а також фізичну можливість цієї російської компанії відмовити в постачанні газу країнам Центральної Європи, які сьогодні сумлінно купують у монополіста газ за міжнародно визнаними комерційними контрактами.

«Народний фронт» застерігає: наслідки виконання проекту «Nord Stream 2» вийдуть далеко за межі комерції або внутрішніх справ країн ЄС і спричинять економічну й політичну дестабілізацію всієї Європи», – наголосив керівник фракції.

Він нагадав, що 1 березня Україна та міжнародна спільнота стали свідками зухвалого цинічного тиску на європейських споживачів з боку «Газпрому», який раптово, без попередження, відмовився постачати газ на внутрішній ринок України, ігноруючи свої контрактні зобов’язання.

«Це протизаконне рішення завдало істотних економічних збитків українській компанії «Нафтогаз», створило реальні ризики дестабілізації енергетики України та загрозу припинення транзиту до Європейського Союзу в період сильних морозів», – пояснив депутат.

«Європа повинна зробити правильні висновки з цієї ситуації. І український парламент повинен донести до Європи чітке повідомлення: необхідна цілковита і незворотня заборона на побудову газогону «Nord Stream 2». Це газовий зашморг для Європи, попереджую наших європейських партнерів. Україна позбулася цього газового зашморгу, починаючи з 2014 року, коли Урядом Арсенія Яценюка було прийнято рішення позиватися до «Газпрому», до країни-агресора через несправедливі контракти. Ми виграли ці позови й зекономили Україні 60 млрд доларів. Шановні європейці, не лізьте самі в газовий зашморг!», – закликав політик.

Він повідомив, що в постанові, яку зареєстрував «Народний фронт», йдеться, що відповідно до статті 274 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та пункту 6 договору про заснування енергетичного співтовариства треба провести консультації між Україною та Єврокомісією щодо недопущення побудови газопроводу.

«Звертаємося до Президента України, до Уряду невідкладно розпочати консультації з нашими європейськими партнерами. Ми також звертаємось до вас, пане голово, дати доручення профільному комітету невідкладно розглянути цю постанову, щоб ми вже завтра могла винести її в зал на голосування», – зазначив керівник фракції.

«Фракція «Народний фронт» наголошує на якнайшвидшому прийнятті постанови про звернення парламенту України до міжнародного співтовариства щодо неприпустимості будівництва газопроводу «Nord Stream 2» та монополії Російської Федерації на газових ринках світу», – підсумував Максим Бурбак.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua