Україна має право на помісну автокефальну церкву, як і всі незалежні держави, - Віктор Єленський (відео)
четвер, 19 квітня 2018, 12:12

Україна має абсолютне право на помісну автокефальну церкву так само, як православні громади в інших незалежних країнах, а не підтримувати звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо автокефалії можуть лише вороги незалежності нашої держави.

Про це заявив член Комітету ВР з питань культури і духовності, представник фракції “Народний фронт” Віктор Єленський в інтерв’ю журналістам, коментуючи ухвалення відповідної постанови.

Постанову про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні (№8284) підтримали 268 народних депутатів.

Віктор Єленський нагадав, що 16 червня 2016 року Верховна Рада вже зверталася до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо надання українській православній церкві автокефалії. І тоді Вселенський Патріарх розглядав звернення українського парламенту та призначав спеціальну комісію з цього питання. Однак, за інформацією Віктора Єленського, після того звернення до патріарха почали постійно їздити “гонці” з України, які розповідали йому про “нелегітимність Верховної Ради і що вся українська влада прийшла в результаті державного перевороту”.

Отже, як зауважив народний депутат, сьогоднішнім зверненням Верховна Рада ще раз нагадала про своє звернення від 16 червня 2016 року, а також підтримала звернення  Президента України.

“Але у Патріарха Варфоломія дедалі більшою мірою міцніє віра, що ситуація є ненормальною. Ненормальність полягає в тому, що московський патріархат і Кремль вважають, що тільки там, де двоголовий орел, там дух святий дихає, а в іншому місці він їм дихати не дозволяє. І сьогодні вони нам показують і посилаються на канони, яких не існує в церковному праві. І всі ці “канони” в їхній інтерпретації, в “кремлівському богослов’ї” полягають в тому, що “Україна ніколи не може отримати свою автокефальну православну церкву”, як її отримали грузини, серби, румуни, болгари, чехи, словаки та інші”, - наголосив Віктор Єленський.

Парламентар також зауважив, що московський патріарх Кирило відкрито говорить про те, що “кордони моєї церкви непорушні, а Київ для нас є таким же святим і сакральним місцем, як Мцхета для грузинів і Косово для сербів, тому ви (українці. – Ред.) ніколи нічого не отримаєте”.

Отже, на думку Віктора Єленського, Москва буде продовжувати чинити шалений опір наданню Україні автокефалії.

“Звичайно, вони (РПЦ  та Кремль. - Ред.) будуть робити все можливе, щоб не допустити цього. І я зверну вашу увагу, що за цю постанову щодо звернення до Патріарха Варфоломія не будуть голосувати ті, хто ніколи ні за яких обставин не голосують за зміцнення обороноздатності нашої країни”, - заявив Єленський перед голосуванням.

У свою чергу заступник керівника фракції “Народний фронт” Сергій Пашинський зауважив, що “з початком російської агресії російський уряд, Путін використовують релігійне питання для спроби розпалення ворожнечі та для ескалації конфлікту”.

“В релігійному питані ми, на жаль, досі знаходимось в орбіті російської імперії, навіть не російської держави. Саме тому я вітаю таке рішення (звернутися до Вселенського Патріарха щодо автокефалії. - Ред.). Те, що цей процес треба запустити на більш серйозному рівні, я абсолютно переконаний”, - резюмував народний депутат.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua