Україна має величезний інтелектуальний та промисловий потенціал, щоб бути космічною державою, - Андрій Тетерук
четвер, 10 листопада 2016, 19:10

Космічна галузь України потребує системного перебудування, оскільки наша держава має величезний інтелектуальний та промисловий потенціал у цій галузі, який здатний приносити великі прибутки державі.

Про це заявив перший заступник керівника фракції «Народний фронт», представник Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Андрій Тетерук в ефірі одного з телеканалів. 

Він зазначив, що наразі він активно займається проблемами космічної галузі, зокрема контролює, яким саме чином і наскільки ефективно витрачаються бюджетні кошти платників податків, які отримують державні космічні підприємства.

Відповідаючи на запитання, навіщо взагалі сьогодні приділяти велику увагу проблемам космічної галузі України, якщо вистачає економічних та соціальних проблем, народний депутат зауважив, що саме ця галузь дає один з найбільших коефіцієнтів по фінансовим вкладенням і отриманню прибутків.

«На один долар, вкладений в космічну галузь, можна отримати біля восьми доларів прибутку. І це є сталою практикою в інших країнах. Дуже важливо, щоб ми зробили можливою реалізацію всього того інтелектуального та промислового потенціалу, яким Україна володіє багато років, і сфокусувати його на користь нашої країни», - заявив Тетерук.

Він також наголосив, що сьогодні важливо розібратися, як реалізовувалися проекти, які є надзвичайно важливими для України, наприклад, як україно-бразильський проект «Циклон-4».

За словами Андрія Тетерука, в разі успішної реалізації цього проекту Україна мала б, незалежно від Російської Федерації, майданчик для пуску ракетоносіїв.

«І ми могли б конкурувати з такими країнами, як Російська Федерація, Сполучені Штати Америки, Китай, маючи власний космодром, з якого ми запускали б ракетоносії, які можемо будувати самостійно», - наголосив парламентар.

Як повідомив перший заступник керівника фракції «Народний фронт», проект «Циклон-4» почав реалізовуватися ще у 2009 році, але через системні помилки тодішньої влади та керівництва КБ «Південне» держава витратила вже майже $500 млн на його реалізацію, проте отримала нульовий результат. Так, народний депутат повідомив, що, зокрема, була необгунтовано збільшена вартість проекту. Одним з відповідальних за цей проект, за словами Тетерука, був нинішній головний конструктор КБ «Південне» Олександр Дегтярев.

«В парламенті ми повинні розібратися, хто винен в тому, чому ми не реалізували цей проект. Відповідно, наші правоохоронні органи мають дати оцінку і людина повинна нести покарання. Тому що гроші платників податків витратили, результату немає, а є лише тонни паперу і обіцянки, що колись воно буде реалізоване. Не буде, тому що Бразилія вирішила припинити цей проект», - наголосив Тетерук.

Крім того, народний депутат зауважив, що за часів керування Урядом Арсенієм Яценюком було змінено керівництво Державного космічного агентства, після чого були оцінені наслідки руйнування космічної галузі України, а також систематизовані завдання, які необхідно виконати, щоб вивести цю галузь на міжнародний рівень. Зокрема, за його словами, були створені міжнародні робочі групи, наприклад з США та Польщею.

«Ми знайшли вихід, щоб інтегрувати українську космічну галузь в європейський космічний простір. На рівні міжпарламентських зв’язків ми вперше встигли налагодити дуже багато міжнародних зв’язків, щоб вивести нашу гулузь з того калапсоїдного стану на рівень взаємодії з іншими країнами. А найголовніше, що було припинено постачання тих корупційних схем, які будували вище названі керівники. Я абсолютно відверто кажу, що маю підстави вважати пана Дегтярева тим, хто краде гроші платників податків», - наголосив він.

Більше того, як підкреслив Андрій Тетерук, Олександра Дегтярева, який досі залишається на своїй посаді, сьогодні активно захищає керівник фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. За інформацією парламентаря, Дегтярев «вже вивів через свій кишеньковий банк 1,5 млрд грошей платників податків і вимиває щорічно по 100 млн гривень». 

«Саме завдяки тому, що ми починаємо оприлюднювати ці жахливі схеми, ми починаємо їх зупиняти. Так далі не можна. Якщо вони думають, що будуть працювати за старими схемами, красти державні кошти на свої власні потреби, я не дам цього робити», - наголосив народний депутат.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua