Україна має виробити механізми в боротьбі з фейковими новинами та дезінформацією, - Вікторія Сюмар (відео)
середа, 28 лютого 2018, 17:45

Україна має виробити механізми в боротьбі з фейковими новинами та поширенням завідомо неправдивої інформації, використовуючи кращий досвід цивілізованих країн у цій галузі.

Про це заявила голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник керівника фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар під час круглого столу: «Стоп фейк: проблеми законодавчого регулювання відповідальності за дифамацію у медіа».

Круглий стіл був організований з метою зібрання та аналізу світового досвіду у боротьбі з фейковими новинами, завідомо неправдивою інформацією, та обговорення цих питань з парламентарями, експертами, громадськістю й представниками ЗМІ.  

Так, за словами Вікторії Сюмар, тема боротьби з фейковими новинами сьогодні активно дискутується у світі. Вона розповіла, що наприкінці 2017-го року Єврокомісія оголосила про початок публічних дебатів на тему, як протидіяти фейкам у новому інформаційному суспільстві. А в січні 2018-го вже почала роботу комісія незалежних експертів, яка має виробити інструменти, якими буде керуватися Європейський союз при визначенні фейкових новин та шляхів боротьби з ними у країнах ЄС.

Голова комітету також навела кілька прикладів законодавчих ініціатив інших країн в цій галузі. Так, за її інформацією, у Німеччині у 2017 році був ухвалений закон про застосування права в соціальних мережах, мета якого – боротися з hate speech, тобто мовою ворожнечі. Цим законом Німеччина зобов’язала усі соцмережі передбачити можливість жалітися на дифамацію (поширення про особу недостовірної інформації, яка принижує її честь та гідність, завдає шкоди діловій репутації. – Ред.). І у разі наявності таких скарг та після розслідування контент має бути заблокований протягом 24-х годин.

«Рівень штрафів, передбачений для соціальних мереж, які не виконують цей закон, достатньо вражаючий: це 5 мільйонів євро, і у разі повторного вчинення правопорушення – 50 мільйонів євро», - наголосила вона.

Крім того, як розповіла Сюмар, подібні ініціативи щодо боротьби з фейками та недостовірною інформацією розробляються чи вже працюють в інших країнах, зокрема Великій Британії, Франції, Італії, Сполучених Штатах Америки тощо.

Зокрема, у Франції президент країни Еммануель Макрон, який мав справу з російським втручанням у його виборчу кампанію, ініціював законопроект, який дозволить боротися з іноземним впливом на медіа під час виборчих кампаній.

«У Сполучений Штатах теж дуже непростий прецедент: Facebook ухвалив рішення, після сенатських слухань щодо втручання знову-таки тої ж Росії у хід виборчої кампанії у США, про те, що політичну агітацію чи політичний контент може розміщувати лише громадянин США, особа якого відповідним чином ідентифікована», - пояснила народний депутат.

Отже, за словами Вікторії Сюмар, «світ зараз намагається знайти відповіді на базові питання - яким чином запобігти цій віртуальній реальності, яка свідомо нав’язується певними державами в ході таких гібридних інформаційних війн».

«Очевидно, що Україна, яка зазнає дуже серйозної агресії з боку Російської Федерації і проти якої, в першу чергу, спрямовані зусилля держави-агресора, не може стояти осторонь цих процесів і, принаймні, не може не збирати відповідний досвід і не думати про його застосування», - наголосила голова профільного комітету.

При цьому Вікторія Сюмар зазначила, що вона особисто є прихильницею механізму саморегуляції.

Наприклад, Україна, так само як і США, могла б домовитися з Facebook щодо механізмів політичної агітації в цій соціальній мережі.

Насамкінець народний депутат зауважила, що у сучасному світі одним із викликів є повернення довіри до слів та інформації.

«Це можливо лише у тому разі, якщо ми зможемо займатися самоосвітою, медіаосвітою і серйозною самодисципліною. Сьогодні це - формат майбутнього світу. Або ми поринемо у ці темні часи інформаційного середньовіччя, або ми знайдемо формули, яким чином повернути довіру до інформації, в якій сьогодні в інформаційному світі живуть люди», - резюмувала заступник голови фракції «Народний фронт».


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua