Віктор Єленський: Україна не повинна допускати втручання іноземних держав у внутрішні справи українських православних (відео)
четвер, 19 квітня 2018, 13:17

Українська держава зобов’язана захищати право на свободу совісті усіх громадян, але вона також повинна не дозволяти зловживати релігією тим, хто намагається це робити, та не допускати втручання іноземних держав у внутрішні справи українських православних.

Про це заявив член Комітету ВР з питань культури і духовності, представник фракції “Народний фронт” Віктор Єленський, реагуючи на закиди представників “Опозиційного блоку” та “п’ятої колони” про те, що “держава не повинна втручатися у справи церкви і тому не можна було підтримувати звернення до Вселенського Патріарха щодо автокефалії”.

Він зазначив, що підтримавши звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо надання Українській православній церкві автокефалії Верховна Рада проголосувала за те, щоб “мільйони українців перестали бути таврованими як “безблагодатні” - для того, щоб вони стали поруч з усіма народами православної культури, які давно вже отримали свою автокефальну церкву. Отримали тому, що вони православні і тому, що вони здобули свою державність”.

“Конституція України передбачає відокремлення церкви від держави, але це не означає, що держава не повинна допомагати своїм громадянам у тому, щоб вони утвердилися в такому канонічному статусі, в якому вони хочуть. Для того, щоб іноземні держави не втручалися в їхні внутрішні справи”, - наголосив народний депутат.

Член профільного комітету також нагадав, що “протягом останніх чотирьох років українська держава зробила дуже багато для зміцнення фундаментальних підвалин свободи совісті та для того, щоб релігійні організації і просто громадяни України отримали всі можливості для гідного вираження своїх релігійних почуттів”.

Однак він зауважив, що за “канонами” московського патріархату УПЦ Київського патріархату, наприклад, нібито не має права відспівувати померлих, навіть дітей.

“Таким ситуаціям треба покласти край. Українська держава зобов’язана захищати право на свободу совісті не тільки своїх громадян, а всіх, хто живе в Україні. Вона повинна захищати права об’єднань українських громадян, створених за релігійною ознакою, і українська держава не повинна дозволяти зловживати релігією тим, хто хоче це робити”, - підкреслив представник фракції “Народний фронт”.

“Ніде в українському законодавстві не сказано, що релігійні організації можуть зривати мобілізацію, що вони можуть підтримувати  країну, яка напала на Україну. Ніде в українському законодавстві не сказано, що релігійні діячі повинні освячувати ракети, зброю, направлену проти України, тому українська держава повинна захистити своїх громадян, повинна захистити свою країну і повинна захистити свободу совісті”, - резюмував Віктор Єленський.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua