Україна потребує державної Стратегії гендерної освіти, - Світлана Войцеховська (фото, відео)
четвер, 23 листопада 2017, 16:48

В Україні необхідно ухвалити державну Стратегію гендерної освіти та поступово змінювати гендерну свідомість як майбутнього покоління – сучасних учнів, так і тих, хто їх навчає.

Про це заявила народний депутат фракції “Народний фронт”, співголова МФО «Рівні можливості» Світлана Войцеховська у четвер під час Першого українського жіночого конгресу, що проходить у Києві 22-23 листопада.

Виступаючи під час дискусійної платформи на тему «Ґендер в освіті та роль медіа в інформаційно-просвітницькій діяльності щодо ґендерних питань», депутат і один зі співорганізаторів конгресу наголосила, що сьогодні Міністерство освіти на науки України, очолюване представницею партії “Народний фронт” Лілією Гриневич, “надзвичайно багато робить для того, щоб змінити свідомість суспільства стосовно гендерних питань”.

Так, за її словами, МОН проводить реформи у дошкільному вихованні, середній школі та вищій освіті.

“Крок за кроком проводиться аналіз підручників, аналіз програм, запроваджуються нові теми і системи виховання. Є у нас гендерні студії у вищих навчальних закладах”, - розповіла Світлана Войцеховська.

І, оскільки, зараз Міністерство освіти та науки є ініціатором освітньої реформи, то, на її думку, “важливо на самому початку цих реформ комплексно підходити до гендерних питань, щоб потім не вносити поправки до законів в парламенті та щоб освітні реформи не були гендерно “сліпими”.

“Якщо ми не сформуємо свідомість наших дітей, ніяких змін не відбудеться. Які б ми конгреси не проводили, ми мусимо змінити свідомість. Кожна реформа потребує того, щоб, у першу чергу, змінити свідомість – свідомість майбутнього покоління”, - наголосила народний депутат.

Разом з тим, як зазначила Світлана Войцеховська, гендерні проблеми в Україні не є унікальними і подібні питання є, чи були, у різних країнах світу.

“Рецепти однакові і дуже прості для всіх: вирішення питань, починаючи від дошкільного виховання, заміни програм, зміни програм навчання майбутніх вчителів, зміни програм перекваліфікації вчителів, які вже працюють. Тому що не тільки підвищенням заробітних плат вчителів, не тільки створенням опорних шкіл, а, у першу чергу, зміною свідомості тих, хто навчає, - це теж надзвичайно важлива та складна робота для нас всіх”, - наголосила представник фракції “Народний фронт”.

У зв’язку з цим, на її переконання, вкрай необхідно ухвалити державну Стратегію гендерної освіти-2020, яку розробили за участі експертів та науковців.

“Нам треба стільки змінити! Ми маємо чіткий план і розуміння. Якщо немає завдання на державному рівні, немає стратегії, тоді і немає рядка у бюджеті. І ми чітко маємо прописати, що в цьому році у нас є гроші тільки на реалізацію перегляду державних програм у закладах дошкільної освіти, а в наступному році у нас буде більше грошей. Ми змінимо це крок за кроком. Досягнення завжди добуваються зусиллями”, - резюмувала Світлана Войцеховська.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua