«Україна повинна перемогти, інакше «буде знищена»- Арсеній Яценюк
четвер, 21 квітня 2022, 12:58

Перший лідер України воєнного часу з часів розпаду Радянського Союзу розповів про величезні виклики для Європи через «криваві, важкі й драматичні» страждання, яких його країна зазнає від повномасштабного вторгнення Росії.

Екс-прем’єр-міністр Арсеній Яценюк також відзначив, наскільки сильно змінилася політична думка на Заході з того часу, як він прийшов на посаду під час початку російської агресії вісім років тому. Це, на його думку, «переломило ситуацію» на користь України та демократичних сил у Європі.

У великому інтерв’ю Грузинській службі Радіо Свобода з неназваного місця в Україні Яценюк, який був прем’єр-міністром у 2014-2016 роках, попередив, що очікуються «дуже криваві та жорстокі битви», адже російські сили на сьомому тижні війни намагаються взяти контроль над Донецькою, Луганською областями та іншими частинами сходу України.

47-річний політичний ветеран також зазначив, що Німеччина платить ціну за свою помилкову політику щодо Росії, і сказав, що якщо президент Росії Володимир Путін досягне цілі в Україні, «наступними будуть Грузія та Молдова».

Яценюк підкреслив, що потужний український військовий спротив, об’єднана відповідь Заходу та невдачі «повністю корумпованої та застарілої... так званої модернізованої російської армії» зірвали початкові воєнні плани Москви.

Але, підкреслив він, українці переживають жахливу трагедію.

 «У нас є лише два варіанти: виграти або програти; вижити або бути знищеними Росією», – сказав Яценюк.

 «Я твердо вірю, що перемога прийде», – додав він, назвавши оборону України «праведною війною»: «Я розумію, що це дуже кривавий, важкий, драматичний шлях».

Яценюк назвав оборону України «одним із найбільших прикладів справді героїчних дій у сучасному світі» та зазначив, що затоплення минулого тижня ракетного крейсера «Москва», чорноморського флагмана Росії, є «поганим і зловісним знаком для Путіна».

Москва і Київ 18-19 квітня заявили, що російські війська розпочали новий етап операції в Україні.

Президент України Володимир Зеленський закликав українських захисників продовжувати боротьбу, адже на його Збройні Сили чекає «посилена наступальна операція на всій лінії зіткнення», яка з 2014 року здебільшого відокремлює підтримувані Росією регіони від українських сил у Луганську та Донецьку.

Міністерство оборони Росії 19 квітня заявило, що вразило понад 1200 цілей і збило український МіГ-29, що не може бути зараз підтверджено.

Яценюк вказує на ознаки того, що Кремль сподівався досягти хоча б якоїсь перемоги до 9 травня – річниці капітуляції нацистської Німеччини, що завершило Другу світову війну в Європі, дати, яку росіяни та українці разом відзначали протягом десятиліть до розпаду Радянського Союзу в 1991 році.

Яценюк сказав, що хоча й можна сумніватися в офіційних даних щодо підтримки більшістю росіян дій Путіна чи його «спеціальної воєнної операції» в Україні, він не «розрізняє» Путіна та його прихильників, яких назвав «такими ж злочинцями».

«Я не ставлю під сумнів загальні настрої росіян. А загальні настрої – антиукраїнські, антизахідні, настрої антисвободи. Це вісь зла. І це не тільки Путін, тому що це не Путін воював в Ірпені чи Бучі, вбиваючи невинних українців. Це не Путін в Маріуполі. Це його солдати. Це росіяни», – сказав Яценюк.

Агентство ООН у справах біженців повідомило 18 квітня, що понад 5 мільйонів українців покинули свою країну з моменту початку вторгнення 24 лютого. Ще 215 тисяч громадян третіх країн виїхали з України, за даними міграційного управління ООН, більшість із них – студенти та трудові мігранти.

Під час бойових дій важко встановити кількість загиблих та інших втрат з обох сторін. Україна заявила, що близько 3000 її солдатів було вбито. Росія офіційно заявила, що загинуло менше 2000 її солдатів, незважаючи на дедалі більшу кількість доказів, що ця кількість набагато більша.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) станом на 18 квітня зафіксувало 2 072 загиблих цивільних і ще 2 818 поранених, що, за словами багатьох спостерігачів, є жахливо заниженими цифрами, враховуючи відсутність доступу до зон бойових дій.

Яценюк, який прийшов на посаду після того, як громадянський спротив скинув промосковського президента та уряд у Києві в лютому 2014 року, і обіймав посаду прем'єр-міністра до квітня 2016 року, передбачає, що тактика Путіна та Росії буде схожа на їх останні воєнні кампанії в інших місцях.

Він послався на масові руйнування в Грозному, в південній російській Республіці Чечня, а також в Алеппо, де російські сили підтримували сирійського лідера Башара Асада, і в південноукраїнському стратегічному прибережному місті Маріуполь, яке мало близько 500 тисяч жителів до оточення Росією та гуманітарної катастрофи, що виникла в результаті.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua