Україна як держава-засновниця ООН має право на введення миротворців з широким мандатом для встановлення миру, - Кацер-Бучковська
понеділок, 25 вересня 2017, 13:59

Початок миротворчої місії ООН на сході України може стати поворотним моментом, який, нарешті, створить сприятливі умови для мирного врегулювання війни на сході України.

Про це написала представник фракції "Народний фронт", член Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська у статті для Atlantic Council "Дипломатична війна України за мир".

Вона нагадала, що введення миротворців на підставі чіткого мандату може стати ефективним засобом для усунення наслідків існуючої гуманітарної катастрофи та для недопущення зловживань Кремлем попередніми мирними домовленостями. При цьому народний депутат нагадала, що Верховна Рада, починаючи з 2015 року, неодноразово зверталася до Ради Безпеки ООН із проханням розгорнути миротворчу місію на тимчасово окупованій території.

Ситуація ускладняється тим, що нещодавно Росія надала на розгляд Радбезу ООН проект резолюції, в якому йшлося про розгортання миротворчої місії лише по лінії розмежування. Тому, як зазначила Наталія Кацер-Бучковська, "ймовірно, що такий крок був спрямований на верифікацію статусу лінії як нового де-факто кордону між Україною та непідконтрольними територіями на Донбасі".

"На щастя, згідно з останніми повідомленнями, Рада Безпеки не погодила таку пропозицію, оскільки це неминуче призведе до замороження війни", – зауважила парламентар.

Крім того, у своїй статті Наталія Кацер-Бучковська також згадала про те, що Україна є державою-засновницею ООН і що протягом історії тисячі українських військових брали участь в операціях зі встановлення миру в Боснії і Герцеговині, Хорватії, Грузії та інших країнах.

"Протягом усієї історії Україна чітко демонструвала свою повну відданість підтриманню міжнародного миру та стабільності. Сьогодні ж ми сподіваємося на міжнародну підтримку та допомогу", – наголосила вона.

Народний депутат нагадала, що український проект резолюції, у свою чергу, передбачає, що миротворці будуть розміщені по всій окупованій території, що тягнеться від нинішньої лінії фронту, - до міжнародно визнаного українсько-російського кордону. "Така місія ООН повинна мати широкий мандат на встановлення миру та безпеки на всій окупованій території України", - підкреслила Кацер-Бучковська.

"Цілком імовірно, що російські представники будуть ветувати таку постанову, оскільки вони наклали вето на рішення про незаконне приєднання Криму. Відповідно до 27 статті 5 глави Статуту ООН сторона, яка є учасником конфлікту, утримується від голосування в Раді Безпеки. Це означає, що Рада Безпеки має відсторонити Росію як державу-агресора від голосування стосовно миротворчих операцій в Україні",  – пояснила Наталія Кацер-Бучковська.

Окрім того народний депутат не оминула увагою необхідність набуття Україною статусу спеціального партнера НАТО та реалізації нового європейського плану для України.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua