Україна здобула справжню енергетичну незалежність від Росії, - Наталія Кацер-Бучковська на світовому енергетичному форумі
вівторок, 23 лютого 2016, 16:09

Україна здобула справжню енергетичну незалежність від Російської Федерації, тепер потрібно набувати суб’єктності в міжнародних енергетичних відносинах.

Про це заявила представник фракції "Народний фронт", член Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська під час найбільшого енергетичного форуму світу – 35-го щорічного Енергетичного тижня IHS CERAWeek 2016, який проходить з 22 по 26 лютого у Хьюстоні, штат Техас (США).

"Нова реальність для України. Наша держава з моменту її незалежності була енергетично залежною від Російської Федерації. Зокрема, РФ була чи не єдиним постачальником газу, ядерного палива тощо. Євроінтеграційний вибір держави та наступна російська агресія стали каталізаторами зміни архітектури енергетичного ринку України. Окрім внутрішніх реформ, значно змінилося становище України на зовнішніх ринках", - зазначила вона.

Так, Наталія Кацер-Бучковська наголосила, що на сьогодні Україна вже диверсифікувала поставки природнього газу, котрий закуповує по реверсу в Європі.

"На півшляху диверсифікація поставок ядерного палива. Є проблеми з поставками вугілля через втрату значної частини шахт на окупованих територіях", - додала парламентар.

Кацер-Бучковська зазначила, що "світ також змінився, особливо після суттєвого падіння цін на нафту".

"Сьогодні для держави мало мати ресурс, потрібно також запропонувати додаткові гарантії для інвесторів. Це можуть бути стабільний та конкурентний фіскальний режим оподаткування, гарантії незмінності законодавства, прозорий правовий режим залучення інвестицій у видобуток", - сказала народний депутат.

За її словами, тема енергетичного транзиту та сталого розвитку енергетики проходить крізь всі дискусії під час CERAWeek 2016.

"Яким буде світ після підписання Рамкової конвенції по зміні клімату в Парижі COP2, як це вплине на розвиток енергетичних індустрій. Децентралізація, декарбонізація та діджиталізація енергетики є ключовими трендами наступних років", - резюмувала Наталія Кацер-Бучковська.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua