Україна зобов’язана долучитися до роботи Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки, - Наталія Кацер-Бучковська
понеділок, 28 листопада 2016, 12:05

З огляду на сучасні загрози енергетичної безпеки Україна зобов’язана долучитися до роботи Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки, розташований у м. Вільнюс (Литва), що дозволить посилити співпрацю України та НАТО, а також - залучити кращий досвід Альянсу у формуванні системи захисту в рамках питань енергобезпеки та багатьох інших.

Про це заявила представник фракції «Народний фронт», член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська, коментуючи звернення до Прем'єр-міністра Володмира  Гройсмана з проханням сприяння приєднанню України до діяльності Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки у м. Вільнюс та забезпечити фінансування такого центру.

«У зв’язку з тим, що проблема виникнення збройних конфліктів за доступ до енергетичних ресурсів стала частіше прослідковуватися в міжнародних відносинах, питання енергобезпеки для кожної країни стало одним з ключових елементів національної безпеки. Саме тому, з огляду на сучасні загрози, Україна зобов’язана долучитися до роботи Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки у м. Вільнюсі», - наголосила народний депутат.

Як зауважила Наталія Кацер-Бучковська, організація Північноантлантичного Договору (НАТО), враховуючи зазначену вище тенденцію, адаптувала свої підходи до сучасних безпекових викликів та внесла до переліку найважливіших загроз також і енергетичну безпеку.

«Таким чином, нова стратегічна Концепція НАТО приділяє увагу стабільному та надійному постачанню енергоресурсів, диверсифікації маршрутів, постачальників та видів енергетичних ресурсів, а також розширенню та об’єднанню енергетичної інфраструктури на міжнародному рівні», - зазначила народний депутат.

Вона також відмітила, що серед ключових елементів також є і посилення співпраці в частині проведення консультацій та обміну інформацією з питань енергетичної безпеки між країнами.

«Це стало основою для прийнятого рішення про створення координаційного центру діяльності країн-членів НАТО з питань енергетики», - додала Кацер-Бучковська.

На думку парламентаря, пріоритетним національним інтересом України у сфері зовнішньополітичної діяльності є розвиток та подальше поглиблення відносин особливого партнерства України з НАТО із дотриманням принципів, зафіксованих у Хартії про особливе партнерство між Україною та Організацією Північно-Атлантичного договору, яке передбачено у Річної Національної Програми співробітництва Україна – НАТО на 2016 рік, затвердженої указом Президента України.

Наталія Кацер-Бучковська також підкреслила, що «посилення співпраці дозволить залучити кращий досвід НАТО у формуванні системи захисту в рамках таких питань:

-    зацікавленість України у передових практиках із вирішення проблеми енергетичної залежності, вивчення досвіду країн Балтії (особливо Литви);

-    підвищення обізнаності українських цивільних та військових експертів щодо окремих аспектів енергетичної безпеки, зокрема таких питань, як розвиток енергетики та його наслідки для безпеки;

-    посилення захисту критичної енергетичної інфраструктури, розвиток української юридичної бази щодо захисту інфраструктурних об’єктів;

-    підвищення енергоефективності використання збройними силами енергетичних ресурсів;

-    участь українських фахівців у навчальних курсах з питань енергетичної безпеки; спільні навчання і тренування військових з питань протидії диверсіям на енергетичних об’єктах;

-    посилення кібербезпеки українських енергетичних об’єктів.

Довідково

Центр передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки у місті Вільнюс був відкритий у вересні 2013 року, а його завданням стало проведення досліджень у цій сфері, поширення та обмін інформацією між членами Альянсу, а також розробка заходів щодо підвищення ефективності енерговикористання в діяльності Альянсу. 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua