Україні необхідна довгострокова стратегія розвитку відновлювальної енергетики, - Наталія Кацер-Бучковська
четвер, 21 липня 2016, 13:13

Україна потребує довгострокової та прагматичної стратегії розвитку відновлювальної енергетики.

Про це заявила член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, народний депутат фракції “Народний фронт” Наталія Кацер-Бучковська під час зустрічі з представниками асоціацій відновлювальної енергетики.

В ході зустрічі були обговорені ключові виклики в галузі відновлювальної енергетики для бізнес середовища, шляхи їх вирішення представниками виконавчої гілки влади та законодавче врегулювання Верховною Радою України.

Народний депутат наголосила на важливості спільних та скоординованих зусиль для активізації подальшого розвитку відновлювальної енергетики як рушійної сили для посилення національної енергетичної безпеки та сталого розвитку економіки в цілому.

Вона нагадала про зобов’язання України в результаті приєднання до Європейського Енергетичного Співтовариства та підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

"Україна взяла на себе зобов’язання до 2020 року досягти рівня 11 % енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії в загальній структурі енергоспоживання країни, але з огляду на результати сьогоднішнього дня, коли ми маємо лише більше 1%, досягнення поставлених цілей є тяжким та потребує додаткових зусиль усіх зацікавлених сторін", - зауважила Наталія Кацер-Бучковська.

Вона також повідомила, що Верховною Радою України проводиться активна політика щодо стимулювання розвитку галузі відновлювальної енергетики. Наразі вже прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії", яким внесено зміни до процедури встановлення "зеленого" тарифу та механізму його розрахунку, визначених у статті 171 Закону України "Про електроенергетику".

Народний депутат наголосила на важливості ратифікації Верховною Радою України історичної Паризької кліматичної угоди, до якої Україна приєдналася весною цього року.

"Подальший розвиток відновлювальної енергетики не тільки підвищить в довготривалій перспективі енергетичну безпеку України, але й сприятиме покращенню екологічного середовища в Україні. Зокрема, це може стати ефективним інструментом виконання нашою країною зобов’язань за нещодавно ратифікованою Верховною Радою України Паризькою Угодою, в частині зниження викидів парникових газів в атмосферу", - зазначила вона.

Присутній на зустрічі Міністр екології та природних ресурсів, представник "Народного фронту" Остап Семерак  виступив з  підтримкою відновлювальних джерел енергії та оголосив курс на сталий розвиток економіки, екологізацію енергетики.

Він відмітив досягнутий прогрес з реінтеграції постраждалої території внаслідок Чорнобильської катастрофи та її перетворення в екологічно безпечну територію, зону розвитку науки, інновацій, зокрема, реалізації проектів побудови об’єктів зеленої енергетики.

Остап Семерак також проінформував присутніх щодо підготовки Стратегії низьковуглецевого розвитку України, яка конче необхідна у зв’язку з приєднанням України до Паризької угоди.

Міністр також закликав представників асоціацій відновлювальної енергетики  активно долучатися до роботи над документом.

У свою чергу, представники асоціацій мали змогу висловити своє бачення подальшого розвитку галузі та акцентувати увагу на ключових проблемах.

Зокрема, вони відмітили важливість та необхідність інформування населення щодо перспектив, які відкриває використання відновлювальних джерел енергії, а також спрогнозували, що собівартість енергії від зеленої енергетики буде з кожним роком знижуватися, але для цього необхідно вже сьогодні активніше почати її розвивати.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua