Арсеній Яценюк: Україні необхідні оборонні можливості проти ядерної держави, яка сьогодні залякує весь цивілізований світ (відео)
вівторок, 22 вересня 2015, 12:41

«Ми ніколи не просили наступальної зброї. Але нам треба обороняти нашу державу. Нам треба боронити мир, спокій і стабільність, в тому числі в Європі. Нам необхідні оборонні можливості проти ядерної держави, яка витратила десятки мільярдів доларів на те, щоби модернізувати свою армію і сьогодні залякувати весь цивілізований світ», - підкреслив Прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк на засіданні РНБО за участю Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

«Наша боротьба за нашу свободу є боротьбою за цінності вільного світу. І сьогодні, коли Україна зупинила російську армію завдяки зусиллям Збройних Сил країни, - ми в тому числі захистили кордони Європейського Союзу», - підкреслив Глава Уряду.

Глава Уряду зазначив, що співробітництво України та НАТО почалося 20 років тому: «За цей час у світі дуже багато змінилося».

Протягом останніх 20 років, підкреслив Глава Уряду, Росія розвивала військовий блок, який має назву Організація договору про колективну безпеку: «10 років тому Україна чітко зазначала, що дуже стурбована розширенням ОДКБ».

Він наголосив, що за цей час Російська Федерація «вклала десятки мільярдів доларів в модернізацію своєї армії» - «саме тієї армії, яка захопила Крим і прийшла в Донецьк і Луганськ».

«Ніхто не сподівався, що Росія як постійний член Ради Безпеки ООН і засновник Організації Об'єднаних Націй підірве основи глобальної безпеки», - сказав Арсеній Яценюк, нагадавши, що Росія у 2008 році захопила частину території Грузії: «І постійні порушення міжнародного права сходять Росії з рук».

Він також нагадав про останні події в Сирії, де Російська Федерація почала будувати військову базу: «Сотні тисяч мігрантів покидають зону конфлікту. І ці люди потребують допомоги. Україна як ніхто знає, що таке мігранти, тому що в Європу приїхало декількасот тисяч мігрантів з зони військового конфлікту, а Україна має 1,5 мільйона тимчасово переміщених осіб з Донецька і Луганська, з Криму, які покинули свою територію саме через військову агресію Російської Федерації».

Арсеній Яценюк звернувся до Генерального секретаря НАТО: «Саме Володимир Путін відправляє свої літаки до вашого повітряного простору. Саме Кремль відправляє субмарини і таким чином залякує країни-члени Альянсу, що є неприпустимо в 21 столітті».

«Наша спільна позиція з партнерами з Альянсу є запорукою того, щоб відновити територіальну цілісність української держави і не допустити подальшого підриву міжнародного права, міжнародної стабільності і втрати незалежними державами територій саме через російську військову агресію», - наголосив Глава Уряду.

Він підкреслив, що співпраця між Україною і Альянсом «зараз виходить на абсолютно новий рівень»: «Ми усвідомлюємо, що питання членства України в НАТО стоїть на порядку денному в українського народу, воно вкрай потрібне для України, але воно потребує єдиного і узгодженого рішення країн-членів Альянсу. Іншими словами - потребує часу. І для того, щоб прискорити цей час, нам треба посилити нашу співпрацю і фактично привести українській Збройні Сили у повну відповідність до критеріїв і стандартів НАТО. Це найкоротший і найшвидший шлях для того, щоби Україна стала членом НАТО».

«Воля українського народу, воля українського Парламенту і Президента країни відображена в змінах до закону про основи національної безпеки і оборони, де чітко визначено, що курс України на повноцінне членство в НАТО є беззаперечним», - сказав лідер «Народного фронту».

«Наша практична співпраця є запорукою того, щоби ми спільними зусиллями країн-членів Альянсу і України відновили мир, стабільність і безпеку в регіоні. Перед нами стоять дуже великі виклики. Але ми сильні, і ми ці виклики подолаємо», - наголосив Глава Уряду. 

Арсеній Яценюк підкреслив, що високо цінує позицію Генерального секретаря НАТО і кожної країни-члена Альянсу, які підтримують територіальну цілісність і незалежність української держави, «і з допомогою яких ми відновимо свою територію і втримаємо свою незалежність».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua