Україні потрібен закон про енергетичну безпеку, - Наталія Кацер-Бучковська
середа, 30 листопада 2016, 09:11

З огляду на сучасні загрози та виклики в енергетичному секторі для України життєво необхідним є проведення стратегічно виваженої, обміркованої та далекоглядної політики щодо посилення національної енергетичної безпеки, яка б базувалася на міцному нормативно-правовому фундаменті.

Про це заявила представник фракції «Народний фронт», член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська, коментуючи необхідність розробки проекту закону України «Про енергетичну безпеку України».

Вона зазначила, що Україна має значний ресурсний потенціал в енергетичному секторі для максимально ефективного забезпечення власної енергетичної безпеки на достатньому рівні.

«До 2014 року питання енергобезпеки розглядалося в значній мірі в теоретичній площині, а після військової агресії з боку Російської Федерації, яка була ключовим постачальником енергетичних ресурсів для України, виникла гостра необхідність практичної реалізації необхідних заходів щодо посилення енергетичної безпеки», - відзначила Наталія Кацер-Бучковська.

Депутат також наголосила, що «в сьогоднішніх умовах для України питання енергетичної безпеки є головною умовою її існування як самостійної держави».

«Україна вже зробила ряд важливих та необхідних кроків для посилення енергетичної безпеки шляхом проведення реформ майже у всіх сферах енергетичної галузі. Таким чином, наразі Україна в значній мірі посилила власні позиції по усім чотирьом ключовим елементам забезпечення енергетичної безпеки, які виділяються на основі світового досвіду, а саме: наявність енергетичних ресурсів, їх фізична доступність, зважена цінова політика та екологічна прийнятність», - пояснила народний депутат.

Разом з тим Наталія Кацер-Бучковська відзначила, що «відсутність системного підходу та політичної ясності щодо ключових принципів, цілей та засад національної політики енергобезпеки, спрямованої на захист національних інтересів у сфері енергетики, призводить до фрагментарного та секторального вирішення сучасних викликів».

На її думку, у зв’язку з цим виникла гостра необхідність у підготовці нормативно-правового фундаменту для налагодження та систематизації національної політики в секторі енергобезпеки. Відповідний закон України, за словами Наталії Кацер-Бучковської, вона вже почала розробляти.

«Прийняття цього закону дозволить більшою мірою окреслити на законодавчому рівні основні принципи державної політики в сфері енергетичної безпеки, визначити ризики та загрози в енергетичній сфері, які становлять пряму небезпеку національним інтересам України, а також встановити відповідальність за дотримання зазначених принципів», - заявила представник фракції «Народний фронт».

Крім того, на її переконання, це «дасть можливість чіткішого формулювання політики енергобезпеки та програмних документів, які регулюють паливно-енергетичний комплекс держави, та передбачення можливих майбутніх ризиків та загроз під час виконання енергетичної стратегії України».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua