Україні потрібна національна служба захисту свідків та учасників кримінального провадження, - Антон Геращенко (відео)
вівторок, 5 червня 2018, 13:28

В Україні має бути створена професійна національна служба захисту свідків та учасників кримінального провадження, що допоможе не лише зберегти життя людей, але й сприятиме розкриттю резонансних злочинів.

Про це заявив секретар Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, представник фракції "Народний фронт" Антон Геращенко під час брифінгу у парламенті.

Він зазначив, що в умовах, коли в Україні відбуваються вбивства журналістів, політиків, військових, розвідників тощо, постає нагальне питання створення національної служби захисту учасників кримінального провадження.

За словами народного депутата, після того, як проти нього особисто був організований замах, який вдалося відвернути завдяки Службі безпеки України, він разом з колегами почав розробляти законопроект про створення відповідної служби захисту.

"У нас особа, яка дійсно може вмерти, тому що її вб’ють через те, що вона буде казати правду у суді або на слідстві, - вона не має належного захисту. І дуже багато людей, які можуть дати свідчення, які викривають корупціонерів у погонах і без погонів, які викривають іноземні розвідки, шпигунів, - вони відмовляються від дачі свідчень, тому що просто бояться за своє життя", -  заявив парламентар.

Представник фракції "Народний фронт" зауважив, що подібна професійна система із захисту свідків існує у багатьох країнах, зокрема у США, Італії та ін.

"Тому сьогодні я закликаю народних депутатів підписати разом зі мною законопроект про національну службу захисту свідків та учасників кримінального провадження. Провести його через Верховну Раду, створити єдину професійну систему захисту учасників кримінального провадження, до якої будуть звертатися судді, прокурори, слідчі, коли потрібно захистити життя і здоров’я якоїсь особи, яка важлива для держави та суду. Після того прийняти цей закон, і тоді ми зможемо, дійсно, повністю змінити ставлення людей до того, щоб казати правду, знаючи, що держава їх захистить", - наголосив Антон Геращенко.

"Якщо такий законопроект не буде прийнятий, якщо ми не виведемо на новий рівень систему захисту свідків у кримінальному провадженні - ми ніколи не зможемо перебороти злочинність", - резюмував народний депутат.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua