Україну потрібно звільнити від російських олігархічних груп, - депутати "Народного фронту" (відео)
четвер, 3 листопада 2016, 15:24

Український парламент має бути більш активним та ініціативним у питаннях санкційної політики та ввести персональні санкції проти російських олігархів, а також особисто проти Януковича та його оточення.

Про це заявили голова підкомітету з питань державної безпеки Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони, представник фракції "Народний фронт" Андрій Левус та його колега по фракції Сергій Висоцький під час брифінгу у парламенті.

Вони презентувала низку санкційних ініціатив від "Народного фронту" та міжфракційного об’єднання "Наступ".

Зокрема, Андрій Левус повідомив, що було зареєстровано постанову, яка пропонує Раді національної безпеки і оборони та Президенту України ввести санкції проти осіб, які загрожують національний безпеці держави, її суверенітету та територіальній цілісності.

"Справа в тому, що санкційне законодавство в Україні не використовується в повній мірі. Людей, які контролюють 30% природніх монополій в Україні й становлять безпосередньо загрозу нашій державі, які працюють на реванш, на проросійські сили, на жаль, санкції поки що не торкнулися", - наголосив він.

Як зазначив Андрій Левус, згідно з однією з постанов автори пропонують ввести санкції проти наступних осіб: Вагіта Алекперова, власника "Лукойлу", Олександра Бабакова, який контролює 16 обленерго в Україні, Костянтина Малофеєва, який є спонсором Гіркіна, Олега Дерипаски, Аркадія Ротенберга тощо. Крім того, санкції пропонують ввести проти олігархів, бізнес яких пов'язаний з Російською Федерацією: Костянтина Григоришина та Дмитра Фірташа.

"Економічний простір України потрібно очистити від впливів російських олігархічних груп. І це є захистом національної безпеки", - наголосив представник фракції "Народний фронт".

У свою чергу Сергій Висоцький зауважив, що санкційні ініціативи, які вже зареєстровані, та ті, що будуть внесені найближчим часом, є "першими прикладами того, коли український парламент починає вести свою санкційну політику".

"Завжди санкції у нас були віддані на Президента, РНБО, Кабінет Міністрів, який, як ми бачимо, після відставки Арсенія Петровича Яценюка був, на нашу думку, не достатньо ефективний у санкційній політиці, у протистоянні з експансією Російської Федерації, з її бізнес-присутністю в Україні та покаранням тих російських олігархів, бізнесменів та ділків, які мали відношення до агресії, фінансували агресію проти України, допомагали їй", - заявив парламентар.

При цьому Сергій Висоцький привітав підписання Президентом України нового закону про санкції, до якого, зокрема за ініціативи "Народного фронту", було внесено декілька прізвищ. Наприклад, Ігора Кісаєва, який володіє збройним заводом в Росії, що поставляє озброєння на Донбас.

"Зараз ми кажемо про те, що парламент має зіграти свою роль і повинен мати свій вплив на санкційну політику в державі", - заявив народний депутат.

Більше того, Сергій Висоцький повідомив, що планується внести постанову про санкції не лише щодо російських олігархів, але й особисто проти Януковича та його оточення. 

"Якщо ми бачимо, що слідство затягується, що Генеральна прокуратура, органи слідства не можуть передати до суду обвинувальні вироки, то парламент повинен діяти та застосувати своє право на політичне покарання цих покидьків. Тому я думаю, що прийняття цих двох постанов – проти російських олігархів та проти Януковича та його оточення – дозволить нам у випадках саботажу (як це відбувається із законом про спецконфіскацію) все ж таки заарештувати їх майно, активи та зробити так, щоб вони не впливали більше на Україну", - заявив представник фракції "Народний фронт".


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua