Арсеній Яценюк: Уряд створює міжвідомчу робочу групу з питань підготовки до осінньо-зимового періоду (відео)
понеділок, 3 серпня 2015, 17:30

До кінця місяці необхідно виконати 25 пунктів із плану заходів в енергетичній сфері, наданого групою міжнародних експертів. Міненерговугілля повинне невідкладно  подати відповідні рішення на розгляд Уряду, аби 5 серпня вони були проголосовані Кабінетом Міністрів. Про це заявив Прем’єр-міністр України, лідер Політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у понеділок, 3 серпня, на засіданні антикризового енергетичного штабу.

Арсеній Яценюк повідомив, що на прохання Уряду для аналізу ситуації в енергетичному секторі в Україні протягом місяця працювала міжнародна експертна місія, яка складається з 26 експертів, 14 з яких представляють Уряди Сполучених Штатів Америки, Канади і Європейського Союзу.

Звіт міжнародної експертної енергетичної місії був попередньо представлений Главі Уряду на минулому тижні.

Від імені Уряду України Арсеній Яценюк висловив вдячність Урядам семи країн «за те, що вони надіслали фахових експертів, які підготували, напевно, один із найбільш ґрунтовних звітів щодо стану українського енергетичного сектору за останні два десятки років».

«У минулому році ми зиму пройшли. І також не без допомоги наших західних партнерів, які нам давали рекомендації, що були прийняті Кабінетом Міністрів України. В цьому році, вважаю, ситуація набагато більш складна, ніж у минулому», - наголосив він.

Глава Уряду підкреслив, що, згідно зі звітом, «є два сценарії – поганий і дуже поганий»: «Поганий – при мінус 5 градусах за Цельсієм, а дуже поганий – при мінус 20. Відповідно до експертного звіту, вугілля марки А і Г не вистачає при мінус 5 градусах - 7 мільйонів тонн, при мінус 20 – 11 мільйонів тонн».

Група міжнародних експертів, за словами Глави Уряду, надала пропозиції щодо плану заходів в енергетичній сфері: «У плані заходів передбачена 41 дія, з яких 25 заходів повинні бути виконані в серпні. До 15 серпня повинні бути зроблені серйозні підрахунки - починаючи з балансу і закінчуючи конкретним прогнозом, хто що і як буде завозити».

Арсеній Яценюк наголосив, що вимагає від Міністерства енергетики та вугільної промисловості України завтра внести на розгляд уряду рішення щодо виконання цих 25 пунктів: «У середу за невідкладною процедурою вони будуть проголосовані».

Арсеній Яценюк повідомив, що щотижня проводитиме засідання міжвідомча робоча група з питань підготовки до осінньо-зимового періоду, а засідання антикризового енергетичного штабу – мінімум щомісяця під головуванням Прем’єр-міністра. Він також зазначив, що готовий брати участь у засіданнях робочої групи.

На розгляд цієї робочої групи будуть винесені, зокрема, «всі питання розрахунків державних, приватних компаній і бюджету», - як по електроенергії, так і по газу.

Глава Уряду нагадав, що під час робочої поїздки до Харкова дав вказівку всім головам ОДА створити на обласному рівні комісії щодо розрахунків за електричну енергію і газ.

Він звернувся до Віце-прем’єр-міністра України Валерія Вощевського взяти на себе контроль за цим питанням: «До складу робочої групи включений Мінфін. Там, де є борги держави, - ми борги свої позакриваємо. А там, де в тому числі й приватні компанії просто умисно не розраховуються за отриманий газ і електричну енергію, - органи прокуратури, Міністерство внутрішніх справ мають порушувати кримінальне провадження за фактично розкрадання електричної енергії і газу».

«Укотре вимагаю від профільного Міністерства подати на розгляд Уряду енергетичний баланс - не до кінця поточного року, а до завершення опалювального сезону. Ми повинні знати кожен кубічний метр газу і кожну тонну вугілля, необхідні для того, щоб завершити опалювальний сезон», - наголосив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк також звернувся до учасників енергетичного ринку, присутніх на засіданні штабу: «Ви всі отримували ліцензію, ви є приватними виробниками електричної енергії. Не грає ролі форма власності - всі будемо нести відповідальність перед країною за забезпеченням світлом і газом. Тому ви також будете присутні на засіданнях міжвідомчої робочої групи». 

Він звернувся до НКРЕ «забезпечити ліцензіатами виконання ліцензійних умов»: «Щоб не сталося так, що на папері буде одне, а в листопаді всі з'ясують, що у нас не вистачає регулюючих потужностей і не вистачає вугілля на станціях».

Глава Уряду також зазначив, що щойно був присутній на нараді у Президента України: «Президент також висловив стурбованість і особисто цікавився тим, що відбувається в енергетичному секторі країни. У нас спільна позиція з Президентом по тому, що необхідно забезпечити все для того, щоби в хатах у людей було світло, тепло, газ, і щоб ми пройшли цей складний період».

«Питання не просто критичне - воно надкритичне. У нас ще залишилася дуже невелика можливість виправити ситуацію в секторі. Сподіваюся, що кожен прикладеться до того, щоб ця можливість була не просто використана, а виконана на всі сто відсотків», - підкреслив лідер «Народного фронту».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua