Уряд виділяє 2,5 мільярда гривень Державному фонду регіонального розвитку (відео)
п’ятниця, 31 липня 2015, 16:34

«Усе, що приходить в Державне казначейство, всі платіжки ми фінансуємо на 100 відсотків. У нас на даному етапі немає жодних заборгованостей», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк у п’ятницю, 31 липня, в Харкові під час розширеної наради за участі голів ОДА східних та південних регіонів.

Глава Уряду нагадав, що завдяки бюджетній децентралізації доходи місцевих бюджетів зросли в середньому по країні на 37%: «Ми дали можливість, щоби кожна область, кожне місто, кожна територіальна громада відчувала себе більш вільною в залученні додаткового фінансового ресурсу».

«Перший етап бюджетної децентралізації, який наділив додатковими правами територіальні громади і області, вже пройдений і показав позитивний результат», - наголосив він.

Загалом на рахунках органів місцевої влади накопичилося «плюс» 12 мільярдів гривень.

Арсеній Яценюк наголосив на необхідності «прийняти дуже відповідальне рішення про те, куди витрачати ці кошти»: «Витрачання коштів на ремонт кабінетів чиновників не буде. Є маса невирішених проблем – дитячі садки, підготовка шкіл до 1 вересня, лікарні, фельдшерсько-акушерські пункти».

Він підкреслив, що в органів місцевої влади уже є право щодо ухвалення рішень відповідними територіальними громадами про використання цих коштів.

«Уряд запропонує вам своє бачення, куди ми вважаємо більш доцільно використовувати кошти. Але це ваша відповідальність перед територіальною громадою. Ви збирали ці гроші, потратьте їх правильно, і люди оцінять, наскільки правильно і цільовим чином використані відповідні бюджетні ресурси», - звернувся Глава Уряду до представників місцевої влади.

Арсеній Яценюк також повідомив, що вчора Кабінет Міністрів ухвалив розпорядження щодо виділення коштів по державному фонду регіонального розвитку і капітальних вкладеннях: «2,5 мільярда гривень в цілому на Україну виділено Кабінетом Міністрів по державному фонду регіонального розвитку. Ми очікуємо, що сьогодні бюджетний комітет підтримає позицію Кабінету Міністрів, і Уряд готовий невідкладно фінансувати».

За його словами, ці кошти спрямовуватимуться «виключно на ті об'єкти, які ми можемо швидко ввести в експлуатацію і які мають реальне соціальне і економічне спрямування».

Окрім того, вчора Урядом прийнято рішення про виділення понад 800 мільйонів державних капітальних видатків.

На пропозицію голови Донецької ОДА Павла Жебрівського щодо додаткової доплати для державних службовців, які працюють в зоні антитерористичної операції, Урядом ухвалено рішення щодо додаткової доплати 50% для всіх державних службовців, які працюють в Донецькій і Луганській областях: «Безпосередньо передбачено доплати для всіх службовців бюджетної сфери».

Арсеній Яценюк також нагадав про рішення щодо експерименту на одеській митниці, за яким всі понадпланові доходи від неї діляться «50 на 50»: «50% йде до місцевого бюджету на будівництво дороги на Рені, а решта 50% зараховуються до Державного бюджету». 

Парламент уже в першому читанні проголосував за запровадження такого експерименту.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua