Уряд досяг успіху в реформуванні ринку газу та створенні ринку енергозбереження, - Наталія Кацер-Бучковська
п’ятниця, 27 листопада 2015, 17:30

Найважливіша реформа, яка була здійснена Урядом в енергетичній галузі, – це реформа ринку природного газу, яка вже демонструє успішні результати.

Про це заявила представник фракції "Народний фронт", член Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська під час форуму Реанімаційного пакету реформ, присвяченому першій річниці коаліційної угоди.

Так, за її словами, ухвалення урядового закону "Про ринок природного газу" №2250 дало можливість впроваджувати певні кроки на шляху диверсифікації поставок природного газу в Україну, що на рівні виконання дало вже більше 75% диверсифікації.

"Цей закон також дав можливість повернути українську газотранспортну систему з безоплатного користування "облгазами" до платного користування, а також дозволив встановити прозорі правила користування цією державною монополією", - додала вона.

Як зазначила Наталія Кацер-Бучковська, реформа ринку природного газу також дозволила запровадити ринкові засади функціонування купівлі-продажу природного газу та, як наслідок, - уникнути багатьох корупційних схем, що виникали у зв’язку з різницею тарифів на природний газ, який продається населенню, та газ, який продається промисловим підприємствам. Крім того, завдяки цій реформі Уряд зміг розробити монетарну систему субсидіювання населення, яка вже демонструє відчутні позитивні результати.

Серед інших успішних кроків представник фракції "Народний фронт" назвала прийняття закону "Про прозорість видобувних галузей", який дасть можливість залучити більше інвестицій в газовидобувну сферу і таким чином - укріпити ринок видобутку власного газу.

"У нас також є успіх в сфері "зеленої" енергетики. Цього року ми прийняли дуже важливий закон "Про посилення конкурентоспроможності проектів відновлюваної енергетики", який, в першу чергу, збалансував непрозорі тарифи та дав можливість підсилити такі галузі, як біогаз та біомаса, та розвивати їх для заміщення природного газу в Україні. З іншого боку, закон відкрив цей ринок для міжнародних інвесторів та демонополізував його, оскільки раніше він був у руках одного всім відомого олігарха", - наголосила народний депутат.

Наталія Кацер-Бучковська також відмітила в якості досягнення прийняття законів щодо енергозбереження.

"Ми прийняли пакет законів про впровадження енергосервісних контрактів. На даний момент можна говорити, що ми з нуля створили ринок енергозбереження України, який готовий до залучення інвестицій та починає функціонувати", - резюмувала народний депутат.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua