Уряд і парламент працюють в унісон щодо децентралізації, - Олена Бойко (відео)
п’ятниця, 4 грудня 2015, 14:47

Уряд та парламент працюють в унісон в питаннях впровадження децентралізації в Україні, чим демонструють наявність політичної волі до реформ.

Про це заявила представник фракції «Народний фронт», член Комітету ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Олена Бойко сьогодні, під час круглого столу на тему: «Децентралізація: новий досвід територіального врядування».

Вона нагадала, що закон «Про добровільне об`єднання територіальних громад» був ініційований саме Урядом, а потім підтриманий Верховною Радою. На її переконання, це свідчить про те, що ці органи влади «мають політичну волю до реформ, зокрема щодо децентралізації».

За словами Олени Бойко, місцеві вибори, які відбулися за новим виборчим законом 25 жовтня поточного року, стали «політичною люстрацією», завдяки якій громадяни отримали нові представницькі органи влади.

Загалом, за даними ЦВК, представницькі мандати на останніх виборах отримали 161 тисяча депутатів місцевих рад.

При цьому Олена Бойко підкреслила, що особливістю цих виборів стало те, що вони пройшли на новій територіальній основі – у 159 об’єднаних громадах.

За її словами, на сьогоднішній день добровільно об`єдналися майже 800 органів місцевого самоврядування та близько 2 тисяч населених пунктів. Вона зазначила, що найбільше об’єднаних громад було створено у Тернопільській та Хмельницькій областях (26 і 22 відповідно), тоді як у Харківській області – жодної.

Бойко також повідомила, що більшість об’єднаних громад утворено навколо сіл – 58 %, навколо селищ – близько 30 %, навколо міст районного значення – 13 %, навколо міст обласного значення – поки одна громада у Донецькій області.

«Результати діяльності й господарювання об’єднаних громад, зміни, які найближчим часом відбудуться, стануть лакмусовим папірцем цієї реформи. Тому саме підготовка, навчання та допомога цим добровільним об’єднанням, головам та депутатам місцевих рад є сьогодні ключовими і наразі важливими», - заявила народний депутат.

Представник фракції «Народний фронт» наголосила, що сьогодні перед народними депутатами стоїть кілька важливих завдань, а саме: адаптація чинного законодавства до потреб добровільних об’єднань, підтримка всіх територіальних громад, які виявили ініціативу до об’єднання (на сьогодні це 6 300 громад, чи більше половини від усіх громад, які є в Україні), фінансова, методологічна та організаційна підтримка новостворених громад з боку держави, обрання старост тощо.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua