Уряд має невідкладно вирішити питання щодо продовження контракту на транзит газу через Україну після 2019 року, - Наталія Кацер-Бучковська (відео)
п’ятниця, 19 травня 2017, 11:45

Уряд України має вже сьогодні вирішувати питання щодо продовження контракту на транзит природного газу через територію України, який завершується у 2019 році, оскільки в іншому випадку наша держава може втратити більше $ 2 млрд прибутку на рік та важливий геополітичний важель у переговорному процесі.

З відповідним питанням представник фракції “Народний фронт”, член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська звернулася у п'ятницю під час години запитань до Уряду до Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

“Яким чином і чи були здійснені якісь дії щодо продовження транзитного контракту після 2019 року? Як відомо, контракт на транзит газу через Україну закінчується у 2019 році. Відповідно, Україна у разі його непродовження може втратити більше $ 2 млрд прибутку на рік. Більше того, ми втратимо дуже важливий геополітичний важель у переговорному процесі, а також виникне питання взагалі використання нашої газотранспортної системи”, - звернулася народний депутат до Прем'єр-міністра.

Крім того, Наталія Кацер-Бучковська поцікавилася, яким чином Уряд реагує на зовнішні політичні виклики, наприклад, такі, як побудова газогону Nord Stream-2 в обхід України.

“Які дії здійснюються і які ваші плани в цьому питанні?”, - запитала вона.

У свою чергу Володимир Гройсман підтвердив, що це питання, справді, є “дуже важливим та стратегічним для нашої держави, а газотранспортна система — один з головних пріоритетів для України”.

Він нагадав, що нещодавно Україна підписала Меморандум з європейськими партнерами щодо намірів спільного управління українською газотранспортною системою.

“Однозначно, ми будемо боротися за наші національні інтереси. Більше того, це не лише наші національні інтереси і наша національна безпека, це безпека, взагалі, сучасної Європи щодо диверсифікації постачання газу до країн Європи. Тому ми сьогодні над цим працюємо та вживаємо всі можливі заходи щодо недопущення будівництва проектів, які несуть суто політичний характер, з одного боку, а з іншого — несуть загрозу для національної безпеки України та країн Європи”, - відповів Прем'єр-міністр.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua