Уряд має вибити з "Газпрому" всі борги за транзит і використати їх на потреби держави і українців, – Георгій Логвинський
четвер, 3 березня 2016, 16:50

Уряд стягне з російського "Газпрому" усі борги перед "Нафтогазом" та державою, в тому числі плату за транзит газу, і спрямує ці кошти на житлові субсидії, вважає народний депутат від "Народного фронту" Георгій Логвинський.

Так він прокоментував заяву топ-менеджера "Нафтогазу" Юрія Вітренка про те, що "Газпром" "ігнорує нові тарифи на транзит".

"Якщо "Газпром" ігнорує законні вимоги української компанії - його треба примусити. Якщо "Газпром" не оплатить в законний термін 86 мільярдів гривень штрафу за зловживання монопольним становищем - штраф треба стягнути до бюджету в судовому порядку. В тому числі з майна за межами Росії. Всі ці борги Уряд має вибити", - сказав Логвинський.

Заборгованість "Газпрому" перед Україною необхідно стягнути як з морально-правових, так і з економічних міркувань, вважає народний депутат.

"Газпром" - це найбільший платник податків і переважно державний актив Росії, яка продовжує вбивати українських громадян і тероризувати населення окупованих територій. Хоча би через це Україна має вибити з "Газпрому" всі належні нам за законом кошти, а також і шкоду від війни. З точки зору економічних інтересів, ці кошти зараз конче необхідні українській енергетиці для подолання наслідків російської агресії", - заявив Георгій Логвинський.

Стягнені з "Газпрому" кошти, вважає він, слід використати для допомоги українським громадянам, які постраждали від російської окупації, на фінансування системи житлових субсидій та інші нагальні потреби паливно-енергетичного комплексу України.

"Енергетика України зазнала величезної шкоди від дій Росії. Зараз мусимо вчергове підвищувати ціни на газ для населення, щоб фінансувати імпорт і реструктуризувати багатомільярдні кредити, повішені на "Нафтогаз" режимом Януковича. Держава частково компенсує людям ці витрати через житлові субсидії - це більше 38 мільярдів гривень витрат держбюджету. При цьому Путін вкрав в України всю систему газовидобутку на шельфі Чорного моря, газосховища в Криму і на окупованій частині Донбасу. Без цих активів "Нафтогаз" не може інвестувати у розвиток видобутку та транспортування. Ось на що, зокрема, треба пустити борги "Газпрому" перед Україною", - сказав Логвинський.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua