Уряд повинен провести новий прозорий конкурс щодо залучення інвестора для ділянки Юзівська, - Наталія Кацер-Бучковська
середа, 16 листопада 2016, 19:59

Після прийнятого Урядом державницького рішення щодо відміни результатів конкурсу для залучення інвестора з реалізації угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуваються в межах ділянки Юзівська, Кабінет Міністрів зобов’язаний забезпечити проведення нового конкурсу на принципах чинного законодавства та прозорості, а також, виходячи з національних інтересів України.

Про це заявила член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, представник фракції «Народний фронт» Наталія Кацер-Бучковська.

«Прозорий конкурс стане добрим сигналом для інвесторів, котрі розглядають Україну для інвестування в видобуток газу, а також інших стратегічних інвестицій», - наголосила вона.

Як відомо, 2 листопада 2016 року Кабінет Міністрів України погодив пропозицію Міністерства енергетики та вугільної промисловості щодо відмови ТОВ «Надра Юзівська» у відступленні прав та обов’язків «Юзгаз Бі.Ві.» за Угодою про розподіл вуглеводнів в межах Юзівської ділянки.

Наталія Кацер-Бучковська тоді критично висловилась щодо непрозорості проведеного конкурсу та наголосила на тому, що, відповідно до Закону України «Про угоди про розподіл продукції» інвестор повинен мати досвід видобутку газу та значні фінансові ресурси для інвестування в розробку найбільшого родовища газу в Україні.

Крім того, депутат наголосила, що «ані держава в особі Кабінету Міністрів, ані будь-який інший державний орган не надавали погодження на набуття ТОВ «Надра Юзівська» всіх прав та обов’язків «Шелл» в рамках даної Угоди.

«Саме тому проведення нового законного конкурсу можливе лише за умови припинення існуючої Угоди про розподіл вуглеводнів між Державою Україна, Шелл Експлорейшн Енд Продакшн Юкрейн Інвестментс (IV) Б.В та ТОВ «Надра Юзівська», та прийняття відповідного рішення Кабінетом Міністрів про проведення нового конкурсу на укладання Угоди про розподіл продукції на Юзівській ділянці», - зауважила Наталія Кацер-Бучковська.

Представник фракції «Народний фронт» також підкреслила, що «цей прецедент став важливою демонстрацією єдності громадського суспільства, експертного середовища та політиків у протистоянні випадкам непрозорого проведення конкурсів для залучення інвесторів до стратегічних проектів».

«Це також стало яскравим свідченням спроможності України проводити послідовну та ефективну політику в енергетичному секторі та демонстрацією для міжнародної спільноти прихильності України докорінним змінам старих та неефективних механізмів», - підсумувала парламентар.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua