Уряд виносить догану 34 керівникам РДА за заборгованості по виплатах бюджетникам, – Арсеній Яценюк (відео)
середа, 16 вересня 2015, 15:37

Уряд України виносить догану 34 керівникам районних державних адміністрацій через невиплату заборгованості по заробітних платах працівникам бюджетної сфери. «Це заборгованості не з Державного бюджету. Це ті заборгованості, які повинні були платитися з місцевих бюджетів, адже це повноваження місцевих бюджетів». Про це на засіданні Уряду в середу, 16 вересня, заявив Прем’єр-міністр України, лідер Політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк.

«У місцевих бюджетах є гроші. Якщо немає в районному бюджеті, то є в обласному. Чому додаткові доходи у вигляді 40% - це мільярди гривень, які отримали місцеві бюджети за останні 9 місяців, не перерозподіляються між тими районами, які потребують допомоги, і заборгованості не гаситься?» - підкреслив Арсеній Яценюк.

Він повідомив, що загальний обсяг заборгованості зараз становить 53,4 мільйона гривень: «Це невелика цифра. Але справа зараз не в цифрі, а в відношенні до людей».

Глава Уряду повідомив, що з цього питання Віце-прем'єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко та Міністр соціальної політики України Пало Розенко провели селекторну нараду із представниками місцевої влади.

«Сьогодні Кабінет Міністрів виносить догану 34 керівникам районних державних адміністрацій. Ви не справляєтеся зі своїми обов’язками. Це неприпустимо, коли в казні є гроші, а в людей у кишенях цих грошей немає. Тому що ви сидите в кабінетах заміть того, щоб перерозподілити кошти, підняти це питання на обласному рівні і погасити заборгованість», - наголосив Глава Уряду.

Найбільші заборгованості в Чернігівській і Сумській областях, повідомив він.

Арсеній Яценюк також звернувся до деяких міських голів Житомирської, Кіровоградської, Сумської, Хмельницької, Чернівецької та Чернігівської областей: «По відношенню до мерів міст Уряд не може вживати заходи дисциплінарного стягнення. Але тут вже виборці вживають «заходів дисциплінарного стягнення» і перед виборами кожному дадуть оцінку».

Водночас Арсеній Яценюк повідомив, що Уряд готовий допомагати дотаційним районам: «Ми розуміємо, що є райони, які не мають бізнесу, депресивні райони. Сьогодні ми затверджуємо порядок про те, як допомогти цим районним бюджетам і окремим містам».

Для цього в бюджеті передбачається 2 мільярди гривень. Арсеній Яценюк повідомив, що безпосередньо дотацію з Державного бюджету отримають близько 30 міст і близько 400 районів.

Перший транш буде виділений у розмірі 1 мільярд гривень. 

Глава Уряду звернувся до цих регіонів: «У вас є інструменти, яким чином збільшити доходи. Користуйтесь ними. У вас «в тіні» земля, нерухомість, бізнес. У вас є всі можливості, щоб збільшити доходи і перерозпреділити частину цих доходів безпосередньо людям, працівникам бюджетної сфери».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua