Урядова концепція податкової реформи - більш збалансована та реалістичніша для виконання, - депутати «Народного фронту»
п’ятниця, 13 листопада 2015, 12:53

Урядова концепція податкової реформи на даний момент є більш збалансованою і виваженою та дає можливість державі виконувати свої міжнародні і соціальні зобов’язання.

Про це заявили члени фракції «Народний фронт» Наталія Кацер-Бучковська та Олег Кришин сьогодні під час зустрічі у парламенті з Міністром фінансів США Джейкобом Лью

За словами Наталії Кацер-Бучковської, Міністр фінансів США порушив, зокрема, питання податкової реформи та обговорив з народними депутатами два законопроекти щодо реформування Податкового кодексу, а саме - депутатський та урядовий.

Як вона зазначила, підхід цих обох законопроектів однаковий – зменшити податкове навантаження на бізнес та фонд оплати праці з метою виведення української економіки з тіні. Разом з тим ці документи відрізняються ставками податків, зауважила вона.

«Джейкоб Лью сказав, що ми повинні не лише реалізовувати своє бажання зменшити податки до дуже низького рівня, але й, з іншого боку, - балансувати бюджет, тобто брати до уваги ту частину побічних видатків, які є в Україні», - розповіла народний депутат.

«Я сказала Міністру фінансів США, що ми із задоволенням підтримали б депутатський законопроект щодо податкової реформи, тому що чим нижчі податки, тим це виглядає краще. Але при цьому ми повинні розуміти, що в Україні є зобов’язання по сплаті субсидій (близько 10% ВВП), пенсій (16% ВВП), тому, на мою думку, урядовий законопроект на даний момент є більш прийнятним, оскільки краще збалансований», - наголосила Наталія Кацер-Бучковська.

При цьому вона повідомила Джейкобу Лью, що перші кроки податкової реформи українським Урядом вже зроблені. По-перше, це зменшення кількості податків з 27 до 11, по-друге, фінансова децентралізація, а саме: передача права збору деяких податків органам місцевого самоврядування, які можуть використовувати ці кошти для розвитку місцевих громад.

У свою чергу секретар Комітету ВР з питань податкової та митної політики Олег Кришин також підтримав концепцію податкової реформи, запропоновану Міністерством фінансів, як більш глибоку і виважену.

«Основний аргумент для мене і для моїх колег по фракції у профільному парламентському комітеті - вплив реформи на наповнення держбюджету. У варіанті Мінфіну оптимізація податків призведе до бюджетного дефіциту (за різними експертними оцінками) від 53 до 57 млрд грн, тоді як реформа, запропонована народними депутатами, загрожує дефіцитом майже в 232 млрд грн. Іншими словами, проект Мінфіну значно реалістичніший у виконанні», - наголосив Кришин.

За його словами, цей самий аргумент наводили і американські експерти.

«Вони наголосили, що те, якою має бути реформа, вирішувати нам, але ж треба враховувати два основних аспекти: необхідність утримати бюджет та врахувати в ньому виконання міжнародних зобов’язань, які взяла на себе Україна», - підсумував народний депутат.

Як зауважив Олег Кришин, «на сьогодні існують дискусійні думки депутатів щодо варіантів податкової реформи, але зрозуміло одне: цю реформу слід провести до кінця цього року, оскільки стара податкова база вкрай недосконала».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua