В результаті реформи місцевого самоврядування кардинально зросли доходи місцевих бюджетів, - Олена Бойко
п’ятниця, 28 жовтня 2016, 15:01

Результати впровадження реформи місцевого самоврядування протягом останніх двох років, а саме - збільшення кількості місцевих бюджетів з профіцитом та зростання доходів на одного жителя в об’єднаних громадах - показують, що ця реформа є успішною та виправданою.

Про це заявила голова підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії Комітету ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, представник фракції «Народний фронт» Олена Бойко під час Національного форуму, присвяченого реформі місцевого самоврядування, який відбувся у парламенті.

Олена Бойко нагадала про те, в яких умовах починалася розробка реформи децентралізації навесні 2014 року, а саме: в умовах початку збройної агресії Російської Федерації проти України, анексії Криму та бойових дій на сході країни і, як наслідок, - економічної кризи в державі.

«Тоді Уряд Яценюка отримав у спадок державу, де на казначейському рахунку було аж 108 тисяч гривень. Тоді, коли треба було рятувати країну, народилася геніальна, концептуальна програма розвитку місцевого самоврядування. Це було амбіційно – в ті часи, коли треба було і зупиняти агресію, і вирішувати соціально-економічні питання. Тим не менш, сьогодні ми вже маємо на руках дослідження Інституту «Республіка», які показують, що два роки реформи є  успішними і виправдними», - завила народний депутат.

Більше того, вона додала, що закордонні експерти так само визнали реформу місцевого самоврядування як одну з найуспішніших за останні роки.

Так, як зазначила Олена Бойко, якщо ще кілька років тому говорити про профіцити місцевих бюджетів було «чимось неймовірним і фантастичним», то сьогодні кількість бюджетів, які мають профіцит, зростає, в тому числі зростають доходи на одного жителя в об’єднаних громадах: 288 грн на одну особу в 2015 році проти 955 грн на одну особу в 2016 році.

«Ще одним серйозним показником того, що є успіх реформи, на сьогодні констатуємо: на депозитах 10 млрд грн місцевих бюджетів. Це говорить про те, що бюджетна децентралізація стартувала ефективно і її ефективність ми доводимо не популістичними словами, діями і виступами, а своєю підтримкою реформи», - наголосила парламентар.

Крім того, Олена Бойко повідомила, що наразі профільний комітет працює над дуже важливими законопроектами, зокрема №№4772 та 4773, які дозволяють спростити процедуру добровільного об’єднання громад та уможливити дооб’єднання вже сформованих громад.

Інша проблематика, над якою наразі працює комітет, - це законодавче унормування повноважень та організації роботи старост.

«Законопроект №3535 – це фінансування з Державного бюджету саме перших виборів старост для того, щоб була підтримка інституту старост. №4091 – обрання старост на розсуд місцевої ради, тобто як місцева рада бажає за потрібне: чи староста має бути від кожного населеного пункту, чи староста може представляти інтереси кількох населених пунктів», - пояснила вона.

Олена Бойко також відзначила ухвалений в цілому закон №4386 щодо зарахування плати за адмінпослуги до місцевих бюджетів.

«Це суттєва підтримка місцевих громад і це, по суті, продовження бюджетної децентралізації», - додала парламентар.

Представник фракції «Народний фронт» також наголосила на важливості законопроекту №4389, яким забороняється реєстрація юридичних і фізичних осіб під назвою «територіальна громада». За її словами, необхідність цієї законодавчої ініціативи виникла у зв’язку з тим, що сьогодні існує досить багато недоброзичливців щодо реформи децентралізації. 

«Дехто працює проти реформи як на інформаційному полі, так і намагається створити перешкоди і заплутати пересічних громадян, зокрема з термінологією «територіальна громада». Від імені так званих «територіальних громад» починають відбуватися якісь правочини, вирішуються якісь питання місцевого значення, а представницький легітимний орган не бере в цьому участь. Це неправильно та антиконституційно, тому законопроект №4389, на нашу думку, є дуже важливим», - резюмувала Олена Бойко.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua