В Україні має з'явитися інститут спеціального уповноваженого з енергетичної безпеки, - Наталія Кацер-Бучковська
середа, 27 вересня 2017, 10:04

В Україні має з'явитися інститут спеціального уповноваженого з енергетичної безпеки, який буде координувати роботу усіх державних органів, що займаються питаннями енергетики, та захищатимуть енергетичні інтереси держави на міжнародній арені.

Про це заявила член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, представник фракції “Народний фронт” Наталія Кацер-Бучковська під час круглого столу з енергетичної стратегії, що відбувся сьогодні у Києві.

Вона зазначила, що, враховуючи сучасні виклики в енергетичній сфері українській державі, сьогодні вкрай необхідно мати потужну стратегію енергетичної безпеки, яку повинні просувати у світі представники енергетичної дипломатії.

За її словами, на сьогоднішній день таких “бійців енергетичного фронту” в Україні не так багато, а державних органів, які б займалися виключно питаннями енергетичної безпеки, взагалі немає. Саме через це у парламентарів виникла ідея створити відповідний державний орган для захисту енергетичних інтересів України, в першу чергу - на міжнародній арені.

“Україна не має стратегічного бачення, які на сьогодні є виклики, яким чином здійснювати диверсифікацію, яким чином оцінювати зовнішні загрози енергетичній безпеці. Тому ми з колегами дійшли висновку - і це вже не ідея, а проект у процесі реалізації - розробити і винести на розгляд парламенту закон “Про основи енергетичної безпеки”, - заявила вона.

Як повідомила народний депутат, ініціатори законопроекту пропонують створити та законодавчо закріпити інститут уповноваженого з питань енергетичної безпеки, так зване бюро чи інститут з енергетичної безпеки, який буде забезпечувати роботу та координувати співпрацю усіх органів, які займаються енергетичними питаннями.

При цьому Наталія Кацер-Бучковська зауважила, що мова не йде про некомпетентність того чи іншого міністерства, а проблема в тому, що “на сьогодні жоден орган державної влади не має повного спектру повноважень, які б забезпечили йому можливість представляти Україну з цих питань за кордоном”.

“Щоб ефективно вести переговори з питань енергетичної безпеки, потрібно мати ряд повноважень і відповідний статус”, - пояснила парламентар.

За словами Кацер-Бучковської, наразі тривають консультації з експертами, науковцями та колегами щодо механізму створення такого органу, його функцій тощо - для того, щоб забезпечити його максимальну ефективність.

Разом з тим, на її думку, Україна до цих пір досить ефективно протидіяла загрозам, які виникали перед нею, особливо якщо пригадати важкі зими 2014-2015 років та те, як Уряд Арсенія Яценюка подолав тоді енергетичні виклики з боку Російської Федерації.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua