В України є два шляхи: хорватський шлях деокупації або заморожування конфлікту як в Абхазії, - Юрій Береза (відео)
вівторок, 20 червня 2017, 16:12

Для того, щоб вирішити проблему східних окупованих територій, Україна має піти хорватським шляхом, який передбачає вихід Збройних Сил на адміністративний кордон з Російською Федерацією, інакше відбудеться абхазький варіант із заморожуванням конфлікту на Сході України.

Про це заявив заступник керівника фракції “Народний фронт”, член Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони, командир полку спецпризначення “Дніпро-1” Юрій Береза в інтерв'ю журналістам.

Він зазначив, що формат АТО, який наразі застосовується на Сході України, вже себе вичерпав, і світ чекає на те, як буде розвиватися ситуація на Донбасі.

Як вважає народний депутат, у разі якщо українська влада не буде зараз змінювати правовий статус на окупованих територіях, то на Україну чекає “варіант Абхазії або Придністров'я, коли заморожується конфлікт і потім тихенько частина країни перетворюється на “абхазію”.

Ви, напевно, бачили ці мальовничі фотографії — курортна перлина Радянського Союзу (Абхазія). На що вона зараз перетворилася? Те, що роблять зараз російські окупанти на території Донбасу, вже виходить за межі усіх розумінь, домовленостей...”, - сказав Юрій Береза.

Крім того, за словами народного депутата, до нього надійшла інформація, що сьогодні в зоні АТО “від безгрошів'я вже починається вирізання ЛЕПів тощо”.

Військові підрозділи Росії зараз якраз вступають у конфронтацію з місцевими мешканцями. От така трансформація... Пройшло всього лише три роки. Спочатку їх зустрічали як “асвабадітєлєй”, а на сьогоднішній день вони діють як повні окупанти”, - розповів він.

На думку Юрія Берези, для перемоги у цій війні Україна має обрати хорватський варіант.

Я наголошую, що іншого шляху, ніж хорватський, у нас у розв'язанні проблеми східних окупованих територій немає і не буде. Нам треба на сьогоднішній день узаконити знаходження Збройних Сил України на розмежуванні з окупованими територіями. Цей закон (про правовий статус в зоні АТО. - Ред.) дасть якраз відповіді на всі ці виклики, у першу чергу - щодо узаконення перебування Збройних Сил та їх застосування проти російських окупаційних військ”, - заявив Береза.

Як пояснив парламентар, якщо йти хорватським шляхом, то ЗСУ мають вийти на адміністративний кордон з Російською Федерацією, після чого на звільнених територіях України має бути проведена поліцейська операція. При цьому, на переконання Юрія Берези, до тих осіб, які вчиняли тяжкі злочини проти громадян України та держави, “не може бути застосована амністія”.

Всім доведеться відповідати. Гаазький трибунал, повірте, буде існувати і на території України, в Дніпрі або Запоріжжі. Тому що за вбивство українських громадян, за спонукання та допомогу окупаційним військам — за все це доведеться відповідати. Амністії для тих, хто вбивав українських громадян, не буде!”, - наголосив заступник керівника фракції “Народний фронт”.

Як відомо, у 1995 році Хорватія після проведення вдалих військових операцій змусила бунтівну Сербську країну до підписання Ердутської угоди, за якою невизнана республіка за допомогою ООН була мирно інтегрована в Хорватію в 1998 році.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua