В умовах війни та економічних проблем ми не маємо забувати про захист та розвиток української мови, - Андрій Тетерук (відео)
понеділок, 20 лютого 2017, 16:26

В умовах війни та економічних проблем ми не повинні забувати про найголовніше — захист та розвиток української мови, яка є надзвичайно важливою для існування української нації та одним з інструментів захисту від російської агресії.

Про це заявив перший заступник керівника фракції “Народний фронт” Андрій Тетерук, відкриваючи круглий стіл, присвячений Міжнародному дню рідної мови, який щороку відзначається 21 лютого.

Він зазначив, що “мовне питання є надзвичайно важливим для існування будь-якої нації, тому що це є та ідентичність, яка допомагає відчувати єднання поколінь тисячоліттями”.

“Вирішуючи безкінечні економічні чи військові проблемні питання, ми не повинні забувати про найголовніше - про нашу рідну мову, про те, що ми можемо зробити для її вдосконалення, - для того, щоб вона розвивалася і не була просто засобом для спілкування на побутовому рівні, адже вона (українська мова) є дуже багата та має довгу історію розвитку”, - наголосив Андрій Тетерук.

При цьому перший заступник керівника фракції “Народний фронт” зауважив, що мета цього круглого столу - дати народним депутатам можливість почути від науковців ті думки, які можна буде втілити на законодавчому рівні, зокрема, запровадити механізми щодо захисту української мови.

У круглому столі взяли участь багато науковців, у тому числі й директор Інституту української мови, доктор філологічних наук, професор Павло Гриценко, який у своєму виступі навів багато наукових фактів давнього походження української мови, зокрема, використання староукраїнської мови в церкві та, наприклад, у таких священних книгах, як Остромирове Євангеліє (1056-1057 рр.) та Пересопницьке Євангеліє (1556 -1561 рр.).

Крім того, Павло Гриценко наголосив, що Академія наук України відразу виступила проти так званого “закону Колесніченка-Ківалова”, долю якого наразі вирішує Конституційний Суд України, та закликав народних депутатів розробити та ухвалити “україноцентричний закон про державну мову”.

У свою чергу присутній на заході представник фракції “Народний фронт”, один з позивачів до КСУ щодо скасування “закону Колісниченка-Ківалова” Леонід Ємець заявив у своєму виступі, що “сьогодні питання української мови дійсно є питанням національної безпеки і національного виживання”.

“У війні, яка сьогодні відбувається на сході, використовуються ще аргументи Гітлера, коли він здійснював вторгнення в Австрію: це не питання майна, це не питання паспорта, бо за паспортом ті люди українці, а це аргумент - російськомовне населення, яких росіяни планують захищати. Тому елемент української мови, її захисту і впровадження - це елемент нашого виживання.

Без цього ми не зможемо закрити ті питання, які перед нами виникають в цьому конфлікті з Росією”, - зауважив він.

Леонід Ємець вкотре наголосив, що, на його переконання, “закон Колесніченка-Ківалова” має бути скасований, оскільки він був ухвалений усупереч Конституції як за процесуальною частиною, так і за матеріальною (по суті закону).

“Сьогодні проти нас працює ворог, який використовує гібридні методи війни. Тобто не лише снаряди і танки, але й внутрішні диверсії через нагнітання за допомогою медіа чи псевдоекспертів позиції щодо АТО, що мови мають бути рівними, про те, що українська мова менш варта рівня державної національної мови. Це все є елементи війни проти нас. Тому що знищивши цей елемент української мови для нашого українського народу, вони знищують український народ, бо це є історично сформований інструмент захисту, інструмент ідентичності”, - підкреслив Ємець.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua