Вадим Кривенко: Об’єднані територіальні громади отримають фінансову самостійність та можливість вирішувати земельні питання на місцях
субота, 30 травня 2015, 14:16

Ухвалення Перспективного плану формування територіальних громад Житомирської області стане першим кроком до проведення реформи із децентралізації.

Про це під час сесії Житомирської обласної ради заявив народний депутат фракції «Народний фронт» Вадим Кривенко.

Він переконаний, що незважаючи на ряд побоювань та застережень із боку депутатів, рішення принесе області тільки користь.

«Щоб пройти довгий шлях, потрібно зробити перший крок. Якщо нічого не робити і пояснювати усе якоюсь незрозумілістю і різними обставинами чи фінансовими застереженнями, то цей крок так ніколи і не буде зроблено. Ми залишимося там, де ми є сьогодні», - прокоментував Кривенко рішення щодо утворення об’єднаних громад.

«Ми прийняли Бюджетний кодекс, потім доопрацьовували, враховували побажання та внесли зміни. Через три місяці маємо результат. Перевиконання зведеного бюджету області – 188 мільйонів за перший квартал. Коли таке було? Якщо така динаміка залишиться, а вона має залишитися, бо перший квартал найбільш проблемний, то зароблені гроші можна розподілити і направити на ті напрямки, які їх потребують», - зазначив Вадим Кривенко.

Як зауважив представник «Народного фронту», те саме стосується і рішення про об’єднання громад, яке обговорювали у стінах обласної ради. За його словами, громади, які будуть сформовані до місцевих виборів, будуть їх проводити відповідно до нового законодавства, яке зараз розробляється у Раді. Об’єднана рада матиме пропорційне представництво усіх громад, які до неї увійдуть.

«Зараз держава надає право бути творцями реформ. Є сотні тисяч людей у різних районах, які чекають цієї реформи, котрі чекають нового статусу для своїх населених пунктів та громад. Вони зможуть вирішувати земельні питання на сесіях рад об’єднаної громади, а не отримувати вказівки із Держкомзему. Ці громади будуть формувати свій бюджет так, як їм треба, а не отримувати гроші із центрального. Якщо не робити кроків – нічого не буде», - закликав депутатів облради народний депутат Кривенко.

Нагадаємо, що Верховна Рада іще у лютому прийняла закон про добровільне об’єднання територіальних громад. Він надає право місцевим громадам право на фінансову самостійність. Депутати Житомирської обласної ради прийняли рішення про «Перспективний план формування територій громад області». Згідно із цим документом, на території 23 адміністративних районів Житомирщини замість 631 сільської, селищної та міської громад залишається 60 об’єднаних територіальних громад, які самостійно зможуть управляти фінансами, ресурсами та визначати пріоритети розвитку.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua