Важливо, щоб ЗМІ як четверта влада створили власну систему балансів для боротьби з кремлівською пропагандою - Арсеній Яценюк на КБФ
п’ятниця, 5 лютого 2021, 15:40

У подальшій боротьбі проти кремлівської пропаганди й дезінфромації важливе створення інституту стримування і противаг у ЗМІ, прозорий механізм виявлення брехні у медійних гігантів, прозоре фінансування усіх ЗМІ та зміна судових процедур щодо боротьби з неправдивою інформацією, - підкреслив Прем’єр-міністр України у 2014-16 роках, Голова Київського Безпекового Форуму Арсеній Яценюк під час онлайн дискусії КБФ 5 лютого. 

Арсеній Яценюк наголосив, що вітає рішення президента Зеленського і зусилля Секретаря РНБО Данілова в прийнятті рішення щодо введення санкцій проти російської пропагандистської машини: “У сучасній війні фейки, пропаганда, дезінформація, теорії змови стали основною зброєю”.

Він нагадав, що 2014 року був ухвалений закон про санкції, автором якого був він як прем’єр-міністр. А сьогоднішнє рішення РНБО про запровадження санкцій проти російської пропагандистської машини і проти осіб, які фінансують тероризм, має підставою звернення Верховної Ради 2018-го, яке ініціювала очолювана ним партія “Народний фронт”.

“РНБО і Служба безпеки провели дуже серйозну роботу, аби встановити, що це брудні терористичні гроші і що це російська агентура, яка транслює російську пропаганду на українських каналах”, - наголосив Арсеній Яценюк.

Щодо подальших кроків, підкреслив голова КБФ, насамперед засоби масової інформації, які є четвертою владою, повинні мати інститут стримування і противаг, як й інші гілки влади, власну систему балансів. Це можна зробити, зокрема, через створення комісії з журналістських стандартів, заснованої журналістським середовищем в Україні.

Арсеній Яценюк зазначив, що певні неурядові громадські організації заявили про стурбованість запровадженням санкцій проти прокремлівських каналів: “У мене є питання до цих громадських організацій. А вони не були стурбовані тоді, коли вся ця пропагандистська машина маніпулювала, брехала, вигадувала факти, займалася пропагандою і дезінформацією? Хіба це не підриває основи свободи слова і вільної, чесної журналістики?”

Він також нагадав, що саме “через російських і проросійських так званих журналістів” “проштовхувалися” фейки про його нібито участь у війни в Чечні, мільярди, вілли та інша брехня.

Важливою Арсеній Яценюк назвав також роль інформаційних гігантів, зокрема, YouTube, Twitter, Facebook, які мали б так само боротися з дезінформацією і брехнею на своїх майданчиках через створення чіткої і прозорої системи механізмів виявлення неправдивих і недостовірних фактів.

Голова КБФ також наголосив на важливості прозорого фінансування ЗМІ. Відповідний закон ухвалений, нагадав він, але цього недостатньо: “Утримання путінських каналів коштує мільйони доларів. Ці мільйони доларів звідкись беруться, і вони не обліковуються”.

Арсеній Яценюк підкреслив і необхідність зміни відповідних судових процедур: “Як людина, яка виграла не один суд з брехні проти себе, можу сказати - на це йдуть роки та неможливо отримати адекватну компенсацію у вигляді розповсюдження правдивої інформації. Судові процедури також повинні бути змінені”.

“Настав час усвідомити, що сьогодні іде боротьба за мізки і серця людей. І ця боротьба буде або виграна, або програна. І те, що сьогоднішня українська влада взялася боротися за правду в Україні, заслуговує на найвищу повагу”, - сказав Арсеній Яценюк.

Київський Безпековий Форум – головний міжнародний форум України з проблем війни і миру, української та глобальної безпеки, заснований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» у 2007 році.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua