Верховна Рада має врегулювати сферу екологічно небезпечного хутрового виробництва, - депутати "Народного фронту" (відео)
четвер, 18 жовтня 2018, 15:20

Верховна Рада має ухвалити закон, який врегулює сферу хутрового виробництва, яке, за оцінками Світового банку, входить у ТОП-5 найнебезпечніших для навколишнього середовища.

Про це заявили представники фракції "Народний фронт" Андрій Помазанов та Павло Дзюблик під час брифінгу у парламенті.

У брифінгу також взяли участь члени громадської організації HutroOFF, які активно співпрацюють з парламентарями у питаннях законодавчого регулювання хутрового виробництва в Україні.

Як наголосив Андрій Помазанов, наразі склалася загрозлива екологічна ситуація у зв’язку з існуванням в нашій країні хутрових ферм, що може згодом призвести до великомасштабної катастрофи.

Він повідомив, що згідно з даними Кабінету Міністрів України та Служби статистики, на сьогодні в Україні діє 37 хутрових ферм. У той же час, за словами Помазанова, у світі спостерігається тенденція до відмови від хутрового виробництва. Зокрема, хутрові ферми заборонили вже у 15 країнах ЄС.

"На сьогодні такі виробництва існують майже у кожній області України. Більше того, відсутній у класифікаторі навіть такий вид діяльності, як тваринницькі комплекси для вирощування хутрових тварин. В Україні це питання абсолютно не врегульоване і все європейське хутрове виробництво має шанс повністю перекочувати на територію нашої держави", - наголосив парламентар.

Крім того, за даними Кабінету Міністрів, більшість таких підприємств сьогодні є офіційно збитковими, не дивлячись на те, що об’єми виробництва хутра зростають.

"Тому на сьогодні ми як народні депутати повинні це питання врегулювати і чітко розуміти, потрібні нам хутрові ферми, чи ні. Наскільки це рентабельно", - підкреслив народний депутат.

Як повідомили інші учасники брифінгу, хутрове виробництво, окрім жорстокого поводження з тваринами, несе значну екологічну небезпеку для навколишнього середовища та здоров’я людей, оскільки у ньому використовуються шкідливі хімічні речовини (формальдегід, хром), які викликають онкологічні захворювання. Внаслідок хутрового виробництва забруднюється земля навколо таких ферм, водойми та грунтові води.

За словами представників HutroOFF, саме через значну шкоду хутрового виробництва для екології та здоров’я людей європейські країни почали активно від нього відмовлятися. Проте, на жаль, через неврегульованість українського законодавства у цій галузі деякі європейські хутрові підприємства вже заявили про намір перенести свої виробничі потужності на територію нашої країни.

"Ми маємо екологічні лиха всюди, де є такі ферми. Просимо чимшвидше врегулювати це питання, щоб не відбулося переміщення цих ферм з Європи", - заявив активіст Павло Вишебаба.

У зв’язку з цим народні депутати заявили про необхідність розробки відповідного законодавства, яке має врегулювати сферу хутрового виробництва.

"На жаль, ми сприймає навколишнє середовище не як середовище, яке ми маємо залишити для наших нащадків, а використовуємо його як засіб для збагачення та як ресурсну базу. Ми на базі екологічного комітету готові і закликаємо усіх небайдужих долучитися до обговорення даної проблеми, бо діяльність цих ферм взагалі не врегульована законодавством України. А за оцінками Світового банку ці виробництва входять у п’ятірку найнебезпечніших виробництв, які забруднюють навколишнє середовище", - підсумував Павло Дзюблик, закликавши народних депутатів долучатися до розробки спільного законопроекту.

Як відомо, петиція щодо врегулювання хутрового виробництва в Україні, яка була розміщена на сайті Верховної Ради, набрала понад 25 тисяч підписів у рекордно короткий термін.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua