Верховна Рада має заборони підвищення "зеленого" тарифу для електростанцій, побудованих Клюєвим, - Тетяна Чорновол (відео)
вівторок, 15 листопада 2016, 16:05

Верховна Рада має підтримати законопроект №5129 щодо заборони підвищення "зеленого" тарифу для електростанцій, побудованих Андрієм Клюєвим, аби не допустити зростання ціни на електроенергію для усіх споживачів з 1 січня 2017 року.

Про це заявила представник фракції "Народний фронт" Тетяна Чорновол під час брифінгу у Верховній Раді.

Вона зазначила, що з 1 січня 2017 року "зелений" тариф для сонячних енергостанцій, побудованих Андрієм Клюєвим, буде збільшений вдвічі у зв’язку з втратою чинності попередньої законодавчої заборони на підняття цього тарифу.

Таким чином, за її словами, мова йде про "додаткове навантаження на енергоринок у розмірі 2,6 млрд грн".

Більше того, Тетяна Чорновол наголосила, що таке збільшення тарифу, очевидно, стане підставою для підняття тарифу на електроенергію для простого споживача.

"Тому дуже важливо на цьому тижні проголосувати у Верховній Раді законопроект №5129, розглянутий комітетом, включений у порядок денний щодо того, щоб "зелений" тариф для електростанцій, побудованих Клюєвим, залишити на рівні цього і минулого років", - наголосила народний депутат.

Як повідомила Чорновол, напередодні Комітет ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки на своєму засіданні одноголосно підтримав законопроектро внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" (щодо коефіцієнтів "зеленого" тарифу для електроенергії, виробленої з використанням альтернативних джерел енергії)" №5129.

Вона підкреслила, що нинішній рівень "зеленого" тарифу в Україні і так дуже високий і в два-три рази перевищує "зелений" тариф для подібної генерації в Західній Європі. За її інформацією, тариф у 23 євроценти за 1 кВт/год планується підвищити до 46 євроцентів кВт/год.

"Тобто у наступному році ми можемо отримати 15 гривень за 1 кВт/год "клюєвської" енергії сонячного випромінювання. Це дуже великі гроші. Відповідно, це велике додаткове навантаження на кожного споживача - як підприємств, так і простих споживачів", - підкреслила Чорновол.

Як повідомила представник фракції "Народний фронт", одним із аргументів того, чому профільний комітет підтримав заборону на підвищення "зеленого" тарифу стало те, що свого часу Андрій Клюєв побудував свій енергетичний бізнес за кошти державного кредиту, який він так і не повернув.

"Його завод напівпровідників отримав в "Укрексімбанку" $200 млн кредиту для створення сонячних панелей. Цей кредит не був повернутий. Кредит державного банку. Зараз цей завод банкрут. Тобто, кредит ніколи не буде повернутий державі", - додала вона.

Більше того, парламентар розповіла, що всі лінії електропередач до сонячних електростанцій так само були побудовані за державні кошти, а завдяки сприянню тодішньої влади підприємства Клюєва отримували спеціальні пільги, яких не мали інші подібні підприємства.

"За таких умов підвищувати зараз "зелений" тариф для цих підприємств – це злочин проти країни. Навіть у випадку якщо ці підприємства зараз не Клюєва, навіть якщо їх купили китайці. Китайці знали, що вони купують корупційну схему. Держава в цьому випадку абсолютно системна і принципова і підтримує інтереси зарубіжного інвестора, тому що тариф пропонується залишити на нинішньому рівні", - резюмувала вона.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua